ایمنی واکسیناسیونی در برابر ویروس کرونا نزدیک است؟

ایمنی واکسیناسیونی در برابر ویروس کرونا نزدیک است؟

در حال حاضر تنها واکسنی که مرحله سوم آزمایش را انجام داده و به نتایج موفقیت آمیزی هم دست یافته است، واکسن دانشگاه آکسفورد با همکاری شرکت داروسازی چندملیتی "آسترازنکا" بوده است. اما علاوه بر آنها، شرکت‌های آمریکایی «فایزر»، «مدرنا»، «اینوویو»، شرکت بیوتکنولوژی آلمانی «بایون تک»، شرکت‌های مستقر در چین همچون «کانسینو»، «سینوواک» و «سینوفارم» نیز در حال تلاش هستند تا مرحله سوم آزمایش‌های خود را در هفته های آینده آغاز کنند.

کد خبر : ۸۲۷۲۴
بازدید : ۸۲۵۳
ایمنی واکسیناسیونی در برابر ویروس کرونا نزدیک است؟
فرادید | از زمان فراگیری ویروس کرونا در جهان، تاکنون کار بر روی ۱۵۰ واکسن کرونا در کشور‌های مختلف آغاز شده، اما در حال حاضر تنها ۲۳ واکسن به مرحله آزمایش‌های بالینی رسیده اند. البته از این تعداد نیز کمتر از ۱۰ واکسن مرحله دوم آزمایش بالینی را با موفقیت گذرانده اندو تنها دو واکسن مرحله سوم را انجام داده اند. اما موفق ترین واکسن همان واکسن دانشگاه آکسفورد است که روز گذشته نتایج اولیه آزمایش بالینی مرحله سوم را امیدوار کننده ارزیابی کرد. خبری که تا حدودی مردم جهان را نسبت به مهار ویروس کووید-۱۹ امیدوار کرده است.

به گزارش فرادید، روز گذشته بود که رسانه‌های جهان خبر امیدوارکننده‌ای درباره ساخت واکسن کرونا به نقل از مجله علمی لنست مخابره کردند. نیویورک تایمز در این باره نوشت: "واکسنی که دانشگاه آکسفورد برای درمان ویروس کرونا ساخته بی‌خطر است و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. "

بررسی گزارش‌های منتشر از دانشگاه آکسفورد نشان می‌دهد که آزمایش این واکسن بر روی بیش از یک هزار و ۷۷ نفر انجام شده است. این واکسن با تزریق در بدن داوطلبان آنتی بادی و گلبول سفید تولید کرده و می‌تواند با ویروس کرونا مبارزه کند.

دانشگاه آکسفورد با همکاری شرکت داروسازی چندملیتی "آسترازنکا" از انتهای فروردین ماه سال جاری مرحله سوم آزمایش‌های بالینی روی هزار دواطلب در انگلستان آغاز کرده بود. نتایج تحقیقات آن‌ها که روز دوشنبه در نشریه علمی لنست (Lancet) به چاپ رسیده است از تولید ایمنی دوگانه در افراد ۱۸ تا ۵۵ ساله پس از تزریق آزمایشی واکسن ویروس جدید کرونا حکایت دارد.

ادرین هیل، یکی از دانشمندان حاضر در تحقیق دانشگاه آکسفورد گفته که "آزمایش‌های بیشتر بر روی حدود ۱۰ هزار نفر در بریتانیا، آفریقای جنوبی و برزیل همچنان در جریان است. یک آزمایش دیگر نیز قرار است به زودی بر روی ۳۰ هزار نفر در آمریکا آغاز شود. "

به گفته او واکسن نوع جدید ویروس کرونا به نظر می‌رسد که منجر به تولید سطحی از پادتن می‌شود که به سطح پادتن در بهبودیافتگان از کووید ۱۹ شباهت دارد.

ادرین هیل همچنین ابراز امیدواری کرده که واکنش سیستم ایمنی و «لنفوسیت تی» (T-cells) در کنار تولید پادتن بتواند ایمنی مضاعفی در بدن افراد واکسینه شده پدید بیاورد.

این دانشمند که مدیریت انستیتوی جنر در دانشگاه آکسفورد را برعهده دارد، این احتمال را هم مطرح کرده که واکنش سیستم ایمنی بدن انسان با تزریق دوباره واکسن تولیدش شده افزایش یابد. او گفته که در آزمایش‌های اولیه دو دوز از واکسن تولید شده در فاصله‌ای چهار هفته‌ای به بدن داوطلبان تزریق شد. تقریبا بدن همه افرادی که آزمایش بر روی آن‌ها انجام شد، به واکسن تولید شده واکنش نشان داد.

طبق گزارش‌های منتشر شده از سوی مجله پزشکی «لانست»، این واکسن که «AZD ۱۲۲۲» نام دارد، هیچ گونه عوارض جانبی ایجاد نکرده و به آنتی بادی‌ها و واکنش سلول‌های T آسیب نمی‌رساند.

پیش از این، یک مطالعه نشان داده بود که واکسن ساخته شده توسط دانشگاه آکسفورد این قابلیت را دارد که سه برابر بیشتر از بهبودیافتگان کرونایی، در بدن آنتی‌بادی تولید کند و حداقل برای چند سال دوام داشته باشد.
ایمنی واکسیناسیونی در برابر ویروس کرونا نزدیک است؟

واکسن کرونا چه زمانی در دسترس عموم قرار می گیرد؟

در حال حاضر دو واکسن که مرحله سوم آزمایش را انجام داده اند و به نتایج موفقیت آمیزی هم دست یافته اند، واکسن دانشگاه آکسفورد با همکاری شرکت داروسازی چندملیتی "آسترازنکا" و شرکت چینی "کان سینو" بوده اند. اما علاوه بر آنها، شرکت‌های آمریکایی «فایزر»، «مدرنا»، «اینوویو»، شرکت بیوتکنولوژی آلمانی «بایون تک»، شرکت‌های مستقر در چین همچون «سینوواک» و «سینوفارم» نیز در حال تلاش هستند تا مرحله سوم آزمایش‌های خود را در هفته های آینده آغاز کنند.

در حال حاضر شرکت چینی کان‌سینو نیز نتایج اولیه واکسن خود بر روی ۵۰۰ داوطلب را منتشر کرده که حاکی از آن است که عوارض جانبی در اکثر داوطلبان جدی نیست.

این واکسن با استفاده از ویروس بی‌ضرر سرماخوردگی "آدنوویروس" ژنوم را به بدن میزبان منتقل می‌کند. البته باید یادآور شد که واکسن آکسفورد و کان سینو دارای پلت فرم مشابه هستند.

با این حال نتایج کان‌سینو نشان می‌دهد افرادی که پیشتر در معرض نوع خاصی از آدنوویروس‌ها قرار گرفته‌اند از ایمنی کم‌تری برخوردار می‌شوند که "مانع جدی" در برابر این واکسن احتمالی توصیف شده‌است، که این مانع احتمالا موفقیت نهایی را به تعویق می‌اندازد.

در مجموع هم اکنون واکسن آکسفورد از دیگر رقیبان خود پیش است. اما با این وجود دانشگاه آکسفورد تاکنون اعلام نکرده که چه زمانی واکسن را وارد بازار می‌کند، اما بسیاری از کشور‌ها از جمله آلمان، فرانسه، هلند، ایتالیا، آمریکا و بریتانیا توافق‌هایی برای دریافت صد‌ها میلیون نمونه از واکسن طرح تحقیقاتی دانشگاه آکسفورد امضاء کرده اند.

ادرین هیل، دانشمند حاضر در تحقیق دانشگاه آکسفورد، تنها گفته که تا پایان سال جاری میلادی ممکن است اطلاعات کافی درباره امکان استفاده از انبوه واکسن بیماری "کووید ۱۹" به دست آمده باشد.

اما رسانه خبری « ABCnews » طی گزارشی در این رابطه پیش بینی کرده که یک سال زمان برای آغاز تولید انبوه واکسن کرونا نیاز است. این رسانه در بخشی از گزارش خود نوشته است که "داوطلبان در مرحله سوم آزمایش‌های بالینی حداقل باید ۱۲ ماه تحت مراقبت (برای بررسی آنتی بادی و سطح سلول T) باشند، تا مشاهده شود که در طول این مدت در آن‌ها ویروس کووید-۱۹ ایجاد می‌شود یا خیر.

با این وجود نباید تا یک سال آینده به تولید انبوه این واکسن‌ها امیدوار بود.

البته اخبار موفقیت آمیز تولید واکسن آکسفورد بسیار امیدوار کننده است. با این حال به نظر می‌رسد که تا سال آینده میلادی، جهان به ایمنی کامل مبتنی بر واکسن دست یابد.


واکنش سازمان جهانی بهداشت به واکسن آکسفورد

پس از انتشار مقاله علمی واکسن آکسفورد و اعلام موفقیت در بخش مقدماتی آزمایش مرحله سوم، سازمان جهانی بهداشت نسبت به نتایج آن ابراز امیدواری کرد.

مایکل رایان، مدیر بخش برنامه‌های اضطراری سازمان جهانی بهداشت در کنفرانسی خبری در ژنو سوئیس نسبت به نتایج اولیه دو واکسن کرونا ابراز امیدواری کرد و گفت که " ما باید به سمت آزمایش‌های با مقیاس بزرگ‌تر در جهان واقعی حرکت کنیم. "
او همچنین گفته که " دیدن اطلاعات و محصولات بیشتری که به این مرحله بسیار مهم از کشف واکسن رسیده، خبر خوبی است. "

اظهارات رایان در حالی است که دانشمندان دانشگاه آکسفورد با انتشار مقاله‌ای در نشریه «لانست» اعلام کردند که واکسن آن‌ها با آزمایش روی هزار نفر باعث شده که سیستم ایمنی آن‌ها وادار به پاسخ شود و در هفته آینده بر روی ۳۰ هزار داوطلب آزمایش خواهد شد.

تاکنون بیش از ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر به ویروس کووید-۱۹ مبتلا و بیش از ۶۱۴ هزار نفر نیز جان خود را از دست داده اند.
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید