جنجال ادامه دار ارشاد و صداوسیما بر سر شبکه نمایش خانگی

جنجال ادامه دار ارشاد و صداوسیما بر سر شبکه نمایش خانگی

در حالی که کانون کارگردانان و جامعه تهیه کنندگان بر نظارت وزارت ارشاد تاکید دارند، اما برخی از نمایندگان مجلس معتقدند که نظارت بر شبکه نمایش خانگی باید در اختیار صداوسیمایی‌ها باشد. در این رابطه آقاتهرانی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس گفته است که " مسئولیت اعطای مجوز به‌عهده سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر سازمان صداوسیما است و به‌نظرم تکلیف این مساله کامل روشن شده است. "

کد خبر : ۸۳۹۷۸
بازدید : ۹۰۰۸
جنجال ادامه دار ارشاد و صداوسیما بر سر شبکه نمایش خانگی
فرادید | اختلاف بر سر اختیار نظارت برشبکه نمایش خانگی گرچه موضوع تازه‌ای نیست، اما هر چه پیش می‌رود، جنجالی‌تر می‌شود. حالا با بروز اختلاف دوباره طی روز‌های گذشته، نمایندگان مجلس هم به این دعوا وارد شده اند. آن‌ها با تدوین یک طرح تحت عنوان «ساماندهی حوزه انتشار محتوا (صوت و تصویر) » قصد دارند صدور مجوز و نظارت را در اختیار صداوسیمایی‌ها قرار دهند. طرحی که در همان پله اول مخالفان زیادی پیدا کرده و واکنش بخشی از سینماگران را به دنبال داشته است.

به گزارش فرادید، ۲۶ مرداد ماه سال جاری بود که روابط عمومی سازمان سینمایی خبر صدور مجوز برای برنامه ترکیبی «همرفیق» را منتشر کرد. خبری که به سرعت با واکنش ساترا (سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی) مواجه شد.

ساترا بلافاصله در اطلاعیه‌ای این مجوز را بی اعتبار دانست و اعلام کرد که صدور این مجوز‌ها تنها در صلاحیت ساترا است. همین موضوع باعث شد تا اختلاف قدیمی نظارت بر شبکه نمایش خانگی دوباره سر باز کند.

البته پس از ساترا این بار نوبت پاسخ به وزارت ارشادی‌ها رسید. طباطبایی‌نژاد معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی پس از موضع گیری ساترا اعلام کرد که طبق قانون مسئولیت صدور مجوز محتوا در شبکه نمایش خانگی، اعم از فیزیکی و مجازی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

با این حال ماجرا به این جا ختم نشد و این بار جامعه صنفی تهیه کنندگان به انتقاد از صداوسیما پرداخت و اعلام کرد که شبکه نمایش خانگی باید با وزارت ارشاد باشد.

جامعه صنفی تهیه‌کنندگان با انتشار یادداشتی، از تخریب سریال‌های شبکه نمایش خانگی توسط صداوسیما انتقاد کرده و گفته اند که "جامعه صنفی تهیه‌کنندگان با حمایت از سخنان بی‌پرده و صریح مدیر اداره نظارت و ارزشیبابی درباره شبکه نمایش خانگی خواستار نظارت وزارت ارشاد به عنوان متولی امور فرهنگی در کشور به این رسانه تاثیرگذار است و معتقد است رسانه ملی اگر توان جذب مخاطب و ایجاد رضایت در میان بینندگانش را داشت باید با هزینه‌های گزافی که برای سریال‌های تلویزیونی می‌کرد امروز یکی از پربیننده‌ترین رسانه‌ها باشد. "

پس از جامعه تهیه کنندگان، نوبت واکنش به کانون کارگردانان رسید تا مخالفت خود را نسبت به نظارت صداوسیما بر شبکه نمایش خانگی نشان دهند.
آن‌ها نیز در بیانیه‌ای تاکید کرده اند که "کانون کارگردانان پیش از این هم مخالفت صریح خود را با واگذاری مجوز سریال‌های نمایش خانگی به صداوسیما اعلام‌کرد و این‌مسئله را باعث تخریب روند این تولیدات دانست که می‌تواند صد‌ها تن از اهالی سینما را در شرایط سخت این روز‌ها مشغول به کار کند. "
جنجال ادامه دار ارشاد و صداوسیما بر سر شبکه نمایش خانگی

ورود مجلسی‌ها به دعوای قدیمی صداوسیما و ارشاد

در حالی که کانون کارگردانان و جامعه تهیه کنندگان بر نظارت وزارت ارشاد تاکید دارند، اما برخی از نمایندگان مجلس معتقدند که نظارت بر شبکه نمایش خانگی باید در اختیار صداوسیمایی‌ها باشد. در این رابطه آقاتهرانی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس گفته است که " مسئولیت اعطای مجوز به‌عهده سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر سازمان صداوسیما است و به‌نظرم تکلیف این مساله کامل روشن شده است. "

البته دیگر هم فکران رییس کمیسیون فرهنگی به موضع گیری اکتفا نکردند و با امضای طرحی خواستار اصلاح قانون در رابطه با نظارت وزارت ارشاد بر مجوز‌های حوزه انتشار محتوای صوتی و تصویری شدند.

۲۶ نماینده مجلس در دلایل توجیهی ساماندهی حوزه انتشار محتوا (صوت و تصویر) نوشته‌اند: "به منظور ساماندهی حوزه انتشار محتوا (صوت و تصویر) بر اساس اصول چهل و چهارم و یکصد و هفتاد و پنجم قانون اساسی و نظریه‌های تفسیری آن و نیز مرقومه مقام معظم رهبری مبنی بر مسئولیت سازمان صدا و سیما در حوزه تنظیم مقررات، صدور مجوز و نظارت بر صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و با عنایت به ضرورت ساماندهی فرهنگی سریال‌های نمایش خانگی که بدون نظارت کافی در جامعه عرضه می‌شود، طرح تقدیم می‌شود. "

همچنین در تبصره‌های الحاقی این اصلاحیه قید شده است که "صدور هرگونه مجوز و نظارت بر فرآیند تولید و پخش کلیه برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی از جمله ساختار‌های مستند، مسابقات، انیمیشن، سریال، برنامه‌های گفتگو محور و ترکیبی بر عهده سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. "

برخی نمایندگان مجلس در حالی قصد اصلاح قانون نظارت بر حوزه انتشار محتوا را دارند که کارشناسان صنف و مدیران سینمایی معتقدند که اگر این طرح تصویب شود حدود ۱۶۰۰ نفر باید از خانه سینما اخراج شوند، چون مستندسازان و فعالان حوزه انیمیشن دیگر سینمایی تلقی نمی‌شوند.

قانون در حال حاضر چه می‌گوید؟

احمد مازنی که در مجلس دهم رئیس کمیسیون فرهنگی بوده، در رابطه با قوانین موجود در این حوزه گفته است که " اکثریت اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم در نهایت به یک جمع‌بندی و تعریف رسیدند و در قانون «اداره صداوسیما» مشخص کردند که تولید آثار و محصولات صوتی و تصویری با اعطای مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت بگیرد.

مازنی همچنین افزود که "در طرح نگارش شده ایجاد زیرساخت برای توسعه این محصولات نیز برعهده وزارت ارتباطات قرار گرفت. تنها بخشی از اعطای مجوز برعهده صداوسیما گذاشته شد که «جنبه ملی» در حوزه پخش و به صورت منظم داشت و قرار بر این شد که رسانه ملی اجازه پخش تولیدات مرتبط با موضوعات ملی را داشته باشد.

رئیس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرده است که "قرار بر این شد که اگر فردی قصد تأسیس یک شبکه تلویزیونی اینترنتی داشته باشد، مجوز آن از سوی صداوسیما صادر شود، اما تولیداتی همچون فیلم سینمایی، سریال و یا مشابه آن طبق چهار دهه گذشته تنها با نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت بگیرد. "

با این حال در بند (۲۹) ماده (۲) قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است که "تنظیم سیاست‌های کلی فرهنگی، هنری، سینمایی کشور و ارائه آن‌ها به مجلس شورای اسلامی جهت تصویب با رعایت اصل ۷۴ قانون اساسی‌جمهوری اسلامی ایران با وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی است. "
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید