انتقاد جامعه پزشکی از بازگشایی مدارس؛ خطر در کمین است؟

انتقاد جامعه پزشکی از بازگشایی مدارس؛ خطر در کمین است؟

در طول هفته‌های گذشته بسیاری از کشور‌های جهان در چالش بازگشایی مدارس قرار گرفته اند و در این رابطه برخی از محققان به این نکته اشاره کرده اند که کودکان در برابر کرونا مصونیت ندارند و می‌توانند هم خود مبتلا شوند و هم این بیماری را منتقل کنند. از طرفی هم تحمل ماسک در طول مدت حضور در مدرسه، شست‌وشوی مداوم دست‌ها، رعایت فاصله اجتماعی در فعالیت‌های کلاسی و ورزشی، مشکلاتی است که برای کودکان به ویژه در سنین دبستان بسیار مشکل خواهد بود و حتی برخی از کارشناسان هشدار داده‌اند مصرف طولانی مدت ماسک می‌تواند باعث حساسیت‌های دیگر ریوی شود.

کد خبر : ۸۴۲۶۲
بازدید : ۶۴۹۴
انتقاد جامعه پزشکی از بازگشایی مدارس؛ خطر در کمین است؟
فرادید | سه روز از بازگشایی حضوری مدارس به دستور وزیر آموزش و پرورش و با اجازه ستاد ملی کرونا میگذرد. در این مدت بسیاری از رسانه ها، کارشناسان بهداشت و خانواده دانش آموزان از این تصمیم به دلیل شیوع کرونا انتقاد کردند. اما حالا بازگشایی مدارس با واکنش گسترده جامعه پزشکی مواجه شده است.

به گزارش فرادید، در روز‌های گذشته، بازگشایی مدارس با واکنش رئیس کل سازمان نظام پزشکی، رئیس شورای عالی نظام پزشکی، رئیس مجمع عمومی نظام پزشکی، معاون آموزش و پژوهش نظام پزشکی و انتقاد برخی از پزشکان در فضای مجازی روبرو شد.

البته برخی از مسئولین جامعه پزشکی در نامه‌هایی جداگانه خواستار لغو بازگشایی مدارس شده اند. در این رابطه عباس آقازاده، رییس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی یک روز پیش از بازگشایی مدارس در نام‌های به ستاد ملی کرونا، نسبت به وقوع فاجعه انسانی هشدار داد و بر لزوم لغو بازگشایی مدارس در همه مقاطع تحصیلی و مناطق کشور تاکید کرده بود.

در ادامه این انتقادات، دکتر محمدرضا ظفرقندی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی نیز در نام‌های به وزیر آموزش و پرورش بازنگری دوباره طرح بازگشایی مدارس را خواستار شده است.

او در این نامه آورده است: "علت واقعی این تصمیم غیرمنتظره برای مردم مکشوف نیست، ولی هر چه هست با شرایط خطیر بیماری کرونا و سلامت دانش آموزان و خانواده آن‌ها سازگاری ندارد و یقینا موجب تحمیل بیماران بیشتر بر جامعه پزشکی، پرستاری و کادر درمان خواهد شد. "

پس از ظفرقندی، این بار نوبت به دکتر مصطفی معین، رئیس شورای عالی نظام پزشکی رسید تا وزارت آموزش و پروش و حسن روحانی را به باد انتقاد بگیرد.

او در این باره گفته که "اول قرار بود مناطق کشور در سه وضعیت قرمز، زرد و سفید تقسیم شوند و آموزش مدارس حسب مورد به صورت مجازی و از راه دور، نیمه حضوری و یا حضوری ارائه گردد. "

رییس شورای عالی نظام پزشکی در ادامه گفته است: "، اما ناگهان از چند روز قبل وزارت آموزش و پرورش اعلام میکند که با هماهنگی انجام گرفته و طبق پروتکل‌های وزارت بهداشت، سال تحصیلی جدید از ۱۵ شهریور آغاز میشود و آموزش در همه جا و برای همه دانش آموزان حضوری خواهد بود. این گونه رویکرد‌های غیر علمی، شتابزده و قیم مآبانه با اولیهترین اصول اخلاقی و حقوق شهروندی در تعارض قرار میگیرد. "

معین معتقد است که در صورت کنترل و مدیریت کرونا در کشور، آخرین مراکزی که باید بازگشایی شوند، مدارس و دانشگاه‌ها هستند. او میگوید ما هنوز گرفتار موج دوم بحران کرونا هستیم و اولین اصل در مهار این ویروس وحشی، جداسازی و فاصله گذاری اجتماعی در مدرسه و دانشگاه است که امکان پذیر نیست و یا عملا زیر پا گذاشته میشود.

در کنار انتقاد مسئولان جامعه پزشکی، برخی از نمایندگان مجلس نیز با انتقاد از بازگشایی مدارس، وزیر آموزش و پرورش را به استیضاح تهدید کرده اند. در این رابطه، ولی اسماعیلی، نایب رئیس اول کمیسیون اجتماعی مجلس این اقدام را تصمیمی شتاب زده توصیف و وزیر آموزش و پرورش را به استیضاح تهدید کرده است.

اما در طرف مقابل، حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از بازگشایی مدارس به صورت حضوری دفاع کرده و گفته است که دشمنان به دنبال این بودند که ما در مقابله با ویروس کرونا کشور را تعطیل کنیم و میخواستند کشور را به هم بریزند.

روحانی گفته امروز هم آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها آغاز به کار کردند. او همچنین تاکید کرده در جا‌هایی که امکان پذیر است کلاس دانشگاه‌ها حضوری است.
انتقاد جامعه پزشکی از بازگشایی مدارس؛ خطر در کمین است؟

علت اعتراض جامعه پزشکی به بازگشایی مدارس چیست؟

برخی از اعضای جامعه پزشکی می‌گویند که تجمعات معمول که هر روز و ساعت‌ها در مدارس انجام می‌شود، بهترین جا برای انتقال و جابجایی ویروس کرونا محسوب می‌شود. برخی هم می‌گویند در زمان تصمیم گیری درباره بازگشایی مدارس به جای دعوت از متخصصان از ترکیب دولتی‌ها استفاده شده و به همین دلیل تصمیم‌های غیر کارشناسی گرفته می‌شود.

حسین کرمان پور، رئیس اورژانس بیمارستان سیناو مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی در این رابطه گفته است که "وقتی پای منافع ملی به وسط می‌آید باید از متخصصان امر دعوت و از نظر آن‌ها استفاده کرد، اما ستاد ملی کرونا یک ترکیب دولتی دارد و از افراد متخصص و کسانی که با بیماری مقابله می‌کنند خالی است. "

او همچنین گفته "قشر دیگری که در این میان مورد توجه قرار نمیگیرند، کادر آموزش هستند. این افراد مجبورند که در مدارس حضور پیدا کنند و مانند کادر درمان در خط مقدم هستند. ممکن است میزان معلمان و مدیرانی که به بیماری مبتلا می‌شوند یا احیاناً فوت میکنند افزایش یابد و شهدای آموزش داشته باشیم. "

دکتر زهرا شیخی، پزشک و سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان نیز در پیامی توئیتری، عدم توانایی مدارس در رعایت دقیق پروتکل‌های بهداشتی را برای سلامتی دانش آموزان خطرآفرین دانسته است.

او گفته "دولت باید تا رسیدن به یک شیوه نامه دقیق، از اتخاذ تصمیم‌های خلق الساعه پرهیز کند. "
انتقاد جامعه پزشکی از بازگشایی مدارس؛ خطر در کمین است؟

بازگشایی مدارس چه اندازه خطرناک است؟

در طول هفته‌های گذشته بسیاری از کشور‌های جهان در چالش بازگشایی مدارس قرار گرفته اند و در این رابطه برخی از محققان از جلمه آنتونی فاوچی، متخصص ارشد بیماری های عفونی به این نکته اشاره کرده اند که کودکان در برابر کرونا مصونیت ندارند و می‌توانند هم خود مبتلا شوند و هم این بیماری را منتقل کنند.

از طرفی هم تحمل ماسک در طول مدت حضور در مدرسه، شست‌وشوی مداوم دست‌ها، رعایت فاصله اجتماعی در فعالیت‌های کلاسی و ورزشی، مشکلاتی است که برای کودکان به ویژه در سنین دبستان بسیار مشکل خواهد بود و حتی برخی از کارشناسان هشدار داده‌اند مصرف طولانی مدت ماسک می‌تواند باعث حساسیت‌های دیگر ریوی شود.

از سوی دیگر خطرات مطرح بازگشایی مدارس، احتمال ابتلای معلمان و کارکنان مدارس است. در این زمینه مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا توصیه کرده است تماس نزدیک بزرگسالان در مدارس با دانش‌آموزان به حداقل برسد و حتما فاصله حداقل ۲ متر را رعایت کنند.

آن‌ها همچنین توصیه کرده‌اند در اتوبوس‌های سرویس مدارس، در هر ردیف صندلی یک نفر بنشیند.

هرچند در عمل ممکن است چنین فرضیه‌هایی اجرا نشود چرا که ممکن است تعداد دانش‌آموزان زیاد باشد و سرویس مدرسه هم نمی‌تواند در چند نوبت مسیر منزل دانش‌آموزان تا مدرسه را بپیماید. از این رو، در برخی شهر‌ها یا ایالت‌ها فاصله ۲ متر را به یک متر کاهش داده‌اند و تاکید دارند که حتی در مدارس هم حداقل یک متر رعایت شود.

علیرضا سلیمی، معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی هم در این باره گفته اعتقاد ما این است که امکان اجرای پروتکل‌ها و دستورالعمل‌ها در بیشتر مدارس نمی‌تواند انجام شود و طولانی بودن دوره‌ی کمون این بیماری باعث می‌شود تا قبل از تشخیص این بیماری کودکان در مدت طولانی در معرض خطر همکلاسی‌های مبتلای خود قرار بگیرند و این چیزی نیست که ما بتوانیم در مدارس تشخیص دهیم یا کنترل کنیم.

با این حال، چیزی هم به آغاز فصل پاییز نمانده و به احتمال زیاد آنفلوآنزای فصلی هم از راه خواهد رسید تا بسته خطرناک پاییزی با ترکیب کرونا و آنفلوآنزا تکمیل شود. از طرفی تجمعات در مدارس می‌تواند به شیوع این دو اپیدمی کمک کند. البته درنهایت باید دید که ستاد ملی کرونا با وجود هشدار‌های جامعه پزشکی و فعالان سیاسی به این زودی‌ها در تصمیم بازگشایی مدارس، تجدید نظر می‌کند یا خیر!
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید