چگونه گورخر راه راه شد و سایر داستان‌های من‌درآوردی

چگونه گورخر راه راه شد و سایر داستان‌های من‌درآوردی

لابد شما هم تا حالا از خود پرسیده‌اید که چرا زرافه‌ها گردن‌های بلندی دارند؟ چرا گورخر‌ها راه راه هستند؟ چرا گاو‌های ماده شاخ دارند؟ یا مثلا این سوال در ذهن‌تان پیش آمده که چرا مرد‌ها پستان دارند وقتی قرار نیست با آنها نوزادی را شیر بدهند؟

کد خبر : ۸۹۲۹۹
بازدید : ۱۴۲۴۷
کتاب چرا گورخر راه راه شد
فرادید | بابک زمانی؛ در سال ۱۸۵۹ زمانی که چارلز داروین کتاب «منشأ انواع» را به چاپ رساند و نظریه تکاملی خود را پایه‌گذاری کرد، این دیگر چیزی شبیه به گستاخی‌ها و جسارت‌های سایر دانشمندان نبود، این چیزی فراتر از فرضیه و حتی نظریه، بلکه یک انقلاب فکری بسیار سهمگین بود. انقلابی که مستقیماً ماهیت انسان را نشانه گرفته بود و او را از اوج ملکوت به پایین‌تر سطح ممکن کشانده بود؛ آنقدر جایگاه قدسی چندین هزار ساله‌اش را یک‌شبه برای همیشه نابود ساخت.

به گزارش فرادید؛ پس از ده‌ها کش و قوس و جنجال و تکفیر و تایید بر فرضیه داروین، سرانجام دنیای علم آنرا به عنوان یک نظریه پذیرفت، اما تا همین حالا که شما این مقاله را می‌خوانید، هنوز جنجال‌های این انقلاب فکری نخوابیده و نخواهد خوابید.


پس از صحبت‌های داروین درباره‌ی فرگشت، پیدایش حیات و انقراض انواع موجودات، هرکسی به خودش جسارت آنرا داد که درباره‌ی گونه‌های حیات بر روی زمین هرطور که فکر می‌کند، نظر دهد. اما تکامل اینگونه نیست. تکامل شواهد و مدارک بسیار بسیار زیادی میخواهد. تکامل پاره‌ی تن علم است. پس باید از پشت عینک علم به آن نگاه کرد نه عینک سبز خرافات و شایعات که کاه را علف سبز می‌نگارد.
داستان من در آوردی درباره تکامل لابد شما هم تا حالا از خود پرسیده‌اید که چرا زرافه‌ها گردن‌های بلندی دارند؟ چرا گورخر‌ها راه راه هستند؟ و چرا کلیتوریس کفتار زنانه از اکثر جهات مانند آلت مردانه عمل می‌کند و شبیه آن است؟ و یا اینکه چرا گاو‌های ماده شاخ دارند؟ یا مثلا این سوال در ذهن‌تان پیش آمده که چرا مرد‌ها پستان دارند وقتی قرار نیست با آن نوزادی را شیر بدهند؟

لئو گراسه در "چگونه گورخر راه راه شد؟ " با استفاده از جدیدترین تحقیقات علمی و مشاهدات گسترده خود در آفریقا، به این سوالات و دیگر موارد پاسخ می‌دهد. در بعضی مواقع پدیده‌های پیچیده طبیعی به زبان ساده و طنز آمیز توضیح داده می‌شوند، زیرا گراسه سوالات جذابی را در پادشاهی حیوانات مطرح می‌کند؛ به عنوان مثال چرا فیل‌ها دیکتاتور‌ها را و گاومیش ها، دموکرات‌ها را ترجیح می‌دهند، و آیا شیر واقعا شاه است.
انسان فقط یکی از حیوانات است و اکتشافات لئو گراسه از دو میلیون سال تکامل انسان نشان می‌دهد که چگونه ما ترکیبی از چند گونه مختلف هستیم.
معرفی کتاب لئو گراسه
«چگونه گورخر راه راه شد» یکی از معدود آثاری در زمینه زیست‌شناسی نظری است که برای خواننده عمومی نوشته شده است. زیست‌شناسی نظری در برابر زیست‌شناسی تجربی قرار می‌گیرد و رشته‌ای است که در آن برای شناخت اصول حاکم بر رفتار یک سیستم از مدل‌های ریاضی استفاده می‌شود. زیست‌شناسی نظری آکنده از جذابیت‌های بی‌نظیر است و اسراری از طبیعت آشکار می‌کند که معمولاً با کار تجربی به زحمت می‌توان آن‌ها را کشف کرد.

از میان قانون‌هایی که بر تکامل جاندارن حاکم‌اند، انتخاب طبیعی از همه قدرتمندتر است. قدرت انتخاب طبیعی، به ویژه در علفزار بزرگ آفریقا (ساوانا) بسیار مشهود است. اگر فردی امتیاز یا برتری کوچکی نسبت به دیگری داشته باشد، فرزندان بیشتری تولید خواهد کرد. اگر این فرزندان همان امتیاز را به ارث ببرند و آن را به نسل بعد منتقل کنند، زادگان فرد ممتاز سرانجام بر کل خزانه ژنی آن گونه غالب خواهند شد، در حالی که زادگان رقیب سابقش به فراموشی تکاملی سپرده خواهند شد. این البته روایت شده چیزی است که در طبیعت روی می‌دهد: در جهان واقعی هرگز به این سرراستی نیست.
گراسه در کتاب چگونه گورخر راه راه شد مطالبی درباره انتخاب طبیعی و تکامل زیستی جانوران مطرح می‌کند که خواندنش برای تمامی کسانی که به مطالب علمی علاقه‌دارند جذاب است. مطالبی درباره تولید مثل حیوانات، اسرار رفتار جانوران، موجودات استثنایی مثل سوسگ‌های سرگین غلطان و گورکن‌های عسل خوار، عامل انسانی به عنوان نابود کننده دنیای جانوران دیگر.

در پایان منتظر باشید که مجذوب، شوکه، خوشحال، و همچنین با اطمینان بالا نصیحت شوید؛ متوجه خواهید شد که هرگز یک گورکن زیبا و دوست داشتنی را در آغوش نکشید، و با حالت روانی آشفته آن آشنا شوید!

بخش‌هایی از کتاب

موضوع کتاب چگونه گورخر راه راه شد

«در نهایت، تیمی از زیست شناسان تصمیم گرفتند که حدس و گمان را متوقف کرده و تعدادی زمایش علمی انجام دهند. آن‌ها فرضیه‌ای کاملا متفاوت را ارائه داده اند: به نظر می‌رسد نوار‌های گورخر دفع کننده حشرات هستند. حشرات آزار دهنده اسب (Horsflies) به درستی نامگذاری شده اند. آن‌ها پر سروصدا، و بسیار فرز هستند و اگر تا به حال سعی کرده باشید یکی از آن‌ها را بکشید، متوجه شده اید که آن‌ها همانند چرم چکمه محکم هستند! آن‌ها پس از ضربه، به سادگی شاخک‌های خود را صاف کرده و بدون اینکه آسیبی دیده باشند پرواز می‌کنند».

«معلوم شد که رنگ‌های تیره مگس‌های بیشتری را، و رنگ سفید حشرات کمتری را به خود جلب می‌کند. اما در کمال تعجب آن‌ها دریافتند که مدلی همانند نوار‌های گورخر، کمترین حشرات را به خود جلب می‌کند. آن‌ها دریافتند که حشرات آزار دهنده اسب‌ها به نور پولاریزه (تک رنگی) واکنش نشان می‌دهند - بسیاری از حشرات اینگونه اند - و این نوار‌ها باعث التقاط موج‌های نور می‌شوند». انتخاب طبیعی می‌توانست به تدریج از نژاد‌های نیمه راه راه، مسیر خود را پیدا کرده باشد؛ نژاد‌های نیمه راه راه سالم‌تر باقی می‌ماندند و شاید نژاد‌های نیمه راه راه ایستگاهی در مسیر شکل گیری گورخر‌های امروزی بودند».

درباره نویسنده

لئو گراسه
لئو گراسه یک دانشمند برجسته جوان فرانسوی است. او مؤسس "زیست شناسی کثیف" و نویسنده وبلاگ Dans les testicules de Darwin، در ارتباط با زیست شناسی، تستوسترون و موزیک راک دارد! وی حضور بسیار پررنگی در شبکه‌های اجتماعی داشته (۱۷، ۰۰۰ دنبال کننده در توییتر) و یکی از برجسته‌ترین زیست شناسان تکاملی فرانسوی است.
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید