نتانیاهو و ترامپ از جشنواره جهانی فجر بیزارند!

نتانیاهو و ترامپ از جشنواره جهانی فجر بیزارند!

جشنواره جهانی فجر از سی‌ام فروردین کلید خواهد خورد، اما طی این سال‌ها همیشه یک موضوع اساسی درباره جشنواره جهانی فجر مطرح بوده است؛ این‌که چرا آدم‌های معتبر سینما به جشنواره نمی‌آیند یا تعدادشان خیلی کم است.

کد خبر : ۵۴۷۰۹
بازدید : ۱۳۳۰

جشنواره جهانی فجر از سی‌ام فروردین کلید خواهد خورد، اما طی این سال‌ها همیشه یک موضوع اساسی درباره جشنواره جهانی فجر مطرح بوده است؛ این‌که چرا آدم‌های معتبر سینما به جشنواره نمی‌آیند یا تعدادشان خیلی کم است. صادق زیباکلام، استاد دانشگاه به بخشی از این سوالات پاسخ داده است.
او معتقد است اگر جشنواره فجر به‌عنوان یک جشنواره معتبر قابل قبول شود، ناتانیاهو جزو نخستین کسانی خواهد بود که از جشنواره جهانی متنفر خواهد شد. حتی در همین حد هم او جشنواره جهانی را دوست ندارد، به این دلیل که جشنواره جهانی فیلم فجر باعث ارتقای وجهه ایران در سطح بین‌المللی می‌شود.
به گفته او ترامپ هم جشنواره جهانی فجر معتبر را دوست نخواهد داشت و تمام کسانی که چشم دیدن جمهوری اسلامی ایران را ندارند، از این جشنواره خوش‌شان نمی‌آید و به عکس آنانی که مایل هستند جمهوری اسلامی ایران در جهان به نیکی مطرح شود، خوشحال خواهند شد؛ ازجمله صادق زیباکلام. البته زیبا‌کلام امیدوار است این جشنواره تا چند سال دیگر هم‌تراز جشنواره‌های بزرگ سینمایی جهان شود.

صادق زیباکلام این را هم گفت که جشنواره جهانی فیلم فجر در صورت تبدیل‌شدن به یک برند سینمایی، گامی مثبت برای ایران محسوب می‌شود. امروز بیرون از ایران آنچه از جمهوری اسلامی شنیده می‌شود، زدن‌وگرفتن و بستن و شاخ‌وشانه کشیدن برای دیگران است، اما چیزی که از جشنواره جهانی فیلم فجر در دنیا منتشر می‌شود، این‌ها نیست، بلکه سخن از هنر و فرهنگ است؛ بنابراین باید سراغ این برویم که جشنواره در قد و قواره یک برند سینمایی بین‌المللی حاضر شود. به گفته او این جشنواره می‌تواند تا ٥ یا ١٠‌سال دیگر به یک برند تبدیل شود که جایزه‌اش با جشنواره‌های معتبر جهانی در سینما برابری کند.

این استاد دانشگاه با مقایسه جام‌جهانی فوتبال و جشنواره‌های جهانی فیلم تصریح کرد: همه ما می‌دانیم که هر ٤‌سال یک بار جام‌جهانی فوتبال هست، ولی من و شما نمی‌دانیم که کشور‌های مختلف چه تلاشی انجام می‌دهند یا چه رشوه‌های کلانی می‌دهند که بازی‌های جام‌جهانی در کشورشان برگزار شود، زیرا آن‌ها می‌دانند این باعث سر زبان افتادن آن کشور در عرصه بین‌المللی خواهد شد.

سوی دیگر بحث‌های زیباکلام درباره موانع موجود بر سر برندشدن جشنواره فجر بود. به اعتقاد او جشنواره فیلم فجر، چه درست و چه غلط، به‌عنوان یک جشنواره دولتی و حکومتی شناخته می‌شود و این نوع شناخت در خارج از مرز‌ها از این جشنواره بیشتر است. همین موضوع مهمترین و بزرگترین مانع برای تقویت بخش جهانی جشنواره فجر (که چند دوره است به صورت مستقل برگزار می‌شود) است و باعث می‌شود از نظر هنری جشنواره خیلی جدی گرفته نشود.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: سال‌هاست درباره نحوه انتخاب داوران و ... در این بخش از جشنواره (چه داخلی و چه جهانی) بحث وجود دارد و این موضوعات در دنیا بازتاب پیدا می‌کند. دیگر ارکان جشنواره هم طوری انتخاب می‌شود که نفوذ حکومت در آن مشهود است و این از دید اهل هنر و خبر که در خارج از این مرز‌ها زندگی می‌کنند، پنهان نمی‌ماند، بنابراین این موضوعات و حرف‌وحدیث‌هایی که درباره آن وجود دارد باعث می‌شود به‌عنوان یک جریان هنری بین‌المللی این جشنواره از اهمیت برخوردار نباشد.
این موضوع را می‌شود در مقایسه با جشنواره‌هایی مثل کن، ونیز و جایزه اسکار آمریکا، بیشتر درک کرد. ما درباره این جشنواره‌ها هر چه بگوییم و هر ایرادی که به آن‌ها بگیریم، مسلم این است که خیلی به آن‌ها به‌عنوان ابزار حکومتی نگاه نمی‌شود. حضور تعداد زیادی از هنرمندان صاحب‌نام در آن جشنواره‌ها هم این را تایید می‌کند و اعتبار هم به جشنواره‌ها داده است.
با این حساب اگر ما می‌خواهیم به جشنواره فجر اعتبار بدهیم، باید آن را به جشنواره‌ای مستقل از حکومت و دولت تبدیل کنیم. اگر خواهان تأثیرگذاری این جشنواره هستیم، باید بدانیم به همان میزانی که از دولتی‌بودن جشنواره فاصله بگیریم، به برندشدن این جشنواره نزدیک‌ می‌شویم.

زیباکلام با تاکید بر این‌که محدودیت‌های موجود یکی از عواملی است که باعث جلوگیری از حضور آدم‌های معتبر می‌شود، گفت: موضوع انواع و اقسام سانسور یکی از بحث‌هایی است که باعث شده چهره‌های سینمایی از حضور در جشنواره جهانی فجر استقبال نکنند، حتی ممکن است از حضور برخی از سینماگران جلوگیری شود؛ بنابراین این موضوعات جمع می‌شود و بحث‌هایی را به وجود می‌آورد که در دنیا قابل پذیرش نیست.
به گفته زیباکلام سیمای ایران ٢ زیرشاخه کلی دارد سینمای حکومتی و دولتی که ابراهیم حاتم‌کیا نماد آن است و سینمای مستقل که نمادش اصغر فرهادی است. این خیلی واضح است که استقلال جشنواره به برندشدن و اعتبار آن کمک می‌کند و همه آن‌ها به صنعت سینما؛ نمونه این موضوع اصغر فرهادی است که، چون نماد سینمای مستقل ایران است، افتخارات زیادی هم کسب کرده است!
۰
نظرات بینندگان
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    سایر رسانه ها
    تازه‌‌ترین عناوین
    پربازدید