شمال ایران به زودی در زباله دفن می‌شود

شمال ایران به زودی در زباله دفن می‌شود

شمال ایران مشکلات بسیاری را ناشی از زباله تجربه می‌کند و تقریبا می‌توان گفت: اگر به مشکل زباله در این منطقه رسیدگی نشود شمال ایران در زباله دفن خواهد شد.

کد خبر : ۷۲۲۲۶
بازدید : ۹۷۵۱
شمال ایران به زودی در زباله دفن می‌شود
زباله مشکل محیط زیستی است که در تمام دنیا به جان بشر افتاده و از خود بشر هم نشات می‌گیرد، اما این تنها انسان‌ها نیستند که زندگیشان با زباله تهدید می‌شود. اخیرا پلنگ ایرانی با نام "کاوه" بر اثر خوردن تکه‌ای چرم که زباله بوده جان خود را از دست داد.

سالانه تعداد زیادی از آبزیان هم بر اثر خوردن زباله‌های دریا جان خود را از دست می‌دهند و یا تعداد زیادی از آن‌ها بر اثر شیرآبه‌های ناشی زباله محل زندگیشان آلوده شده و حتی نسلشان منقرض می‌شود.
شرایط زباله‌های دریاچه‌ی خزر که بزرگترین دریاچه‌ی جهان نیز هست را از دکتر عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست و معاون رئیس جمهور جویا شدیم. وی در مورد این مسئله بیان داشت:

شمال ایران مشکلات بسیاری را ناشی از زباله تجربه می‌کند و تقریبا می‌توان گفت: اگر به مشکل زباله در این منطقه رسیدگی نشود شمال ایران در زباله دفن خواهد شد. یکی از مشکلات عمده‌ای که شمال ایران برای مهار زباله با آن مواجه است شرایط اقلیمی این منطقه و حجم زیاد آب‌های زیرزمینی است که عملا دفن زباله را نا ممکن می‌سازد.

دو سال پیش زمانیکه بنده برای ریاست سازمان حفاظت از محیط زیست منسوب شدم، بودجه‌ای حدود ۱.۳ میلیارد دلار از صندوق توسعه برای حل مشکل زباله در شمال کشور قرار بود تخصیص داده شود، که اگر امکان پذیر می‌شد مشکل زباله در شمال ایران به کلی رفع می‌شد. اما مجلس شورای اسلامی این بودجه را از ردیف بودجه‌ها حذف کرد و عملا منبع مالی به این موضوع اختصاص داده نشد بنابر این کار جدی نمی‌شد انجام داد.

دکتر کلانتری در ادامه افزود:

با توجه به اینکه نمی‌توان زباله را در شمال ایران دفن کرد چندین راه وجود دارد. یکی از آن‌ها خارج کردن زباله از شمال است که هزینه‌ی بسیاری نیاز دارد. راه دیگری سوزاندن زباله است که بعد از تفکیک و کمپوست شدن بخشی از این زباله‌ها می‌توان بخش دیگر را سوزاند. متاسفانه با حذف بودجه‌ی زباله عملا این فعالیت‌ها نمی‌تواند به خوبی انجام شود.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست جمهوری اسلامی ایران به وجود مسئله زباله پلاستیکی در کشور و اقدامات مردمی برای رفع این مشکل اشاره فرمودند:

پلاستیک را می‌توان به نوعی یکی از معضلات عمده‌ی کل کشور دانست برای مثال، نیم کیلو میوه خریداری می‌کنید، در یک کیسه‌ی پنج کیلویی آن را دریافت می‌کنید، چرا که این کیسه‌های پلاستیکی مجانیست، موضوعی که می‌تواند آن را آفتی برای محیط زیست دانست.

امروز خرمشهری‌ها به نهضت بدون پلاستیک پیوستند و بیرجندی‌ها هم در حال پیوستن به این نهضت اند. حداقل باید مقرراتی داشته باشیم که در آن پلاستیک رایگان نباشد و در ازای دریافت پلاستیک میوه فروش یا مغازه دار پولی را بگیرد تا در خواست در این رابطه کم شود، همانطور که در کنیا و آفریقای جنوبی و پرو این اتفاق رخ می‌دهد.

دکتر کلانتری در رابطه با آلودگی دریای خزر به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت:

البته که تمرکز جمعیت در جنوب دریای خزر تا حدی زیاد است، اما عمده آلودگی این دریاچه، آلودگی نفتی است که توسط همسایگان ما مانند ترکمنستان و قزاقستان رخ می‌دهد و به دلیل یکسری اعتراضات از سوی ما این کشور‌ها مجبور به انجام اقداماتی شدند.

برای مثال، عبور لوله‌های نفت و گاز از زیر دریا خطر ساز است و این موارد در غالب پروتکل دریاچه‌ی خزر توسط آقای جهانگیری در ترکمنستان به طور جدی‌تر پیگیری شد. مشکل ایران در دریای خزر را می‌توان فقط زباله دانست، اما سایر کشور‌های حاشیه‌ی این دریاچه مشکلات جدی تری را در این آب‌ها ایجاد می‌کنند.
برای مثال، شما اگر به ساحل شهر باکو در آذربایجان بروید بوی نفت به شما اجازه‌ی تنفس نمی‌دهد؛ بنابر این همسایگان ما باید اقدامات جدی تری را پیرامون این آلودگی‌ها لحاظ کنند. البته که ایران هم برای مبارزه با زباله تلاش خواهد کرد و برنامه‌های مدونی را برای این موضوع در نظر دارد.
منبع: اسپوتنیک
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید