
فرادید| یک هفته پس از کشف اولین واکسن از سوی شرکت آمریکای-آلمانی «فایزر-بایون تک» حالا شرکت آمریکایی «مدرنا» هم اعلام کرده که واکسن این شرکت با موفقیت مرحله سوم کارآزمایی را پشت سر گذاشته است. در این میان محققان نیز امیدوارند با افزایش تعداد واکسنهای موفق، پاندمی در سال آینده کنترل شود.
به گزارش فرادید، براساس اعلام
شرکت مدرنا، این واکسن در ۹۴.۵ درصد داوطلبان دریافت کننده ایمنی ایجاد کرده و موفقیت آمیز بوده است. این در حالی است که ایمنی ایجاد شده توسط واکسن فایزر حدود ۹۰ درصد بوده است.
در این راستا، شرکت مدرنا قصد دارد تا در هفتههای آینده برای دریافت مجوز اضطرای توزیع واکسن کرونای این شرکت اقدام کند. بدین ترتیب دولت ایالات متحده میتواند مجوز استفاده اضطراری (EUA) از دو واکسن را در اوایل ماه دسامبر صادر کند و تا پایان سال جاری میلادی نیز بیش از ۶۰ میلیون دوز از این واکسنها را در اختیار داشته باشد.
واکسن مدرنا با همکاری موسسه ملی بهداشت آمریکا ساخته شده است.
دکتر استیفن هوگ، رئیس شرکت مدرنا در رابطه با موفقیت واکسن تولید شده توسط این شرکت گفته که پس از آگاه شدن از این نتایج کاملا خوشحال شده است. او میگوید که اصلا انتظار (این نتایج) را نداشتم، فکر نمیکنم که هیج یک از ما حقیقتا امید داشت که این واکسن در ۹۴ درصد موارد در پیشگیری از کووید-۱۹ موثر باشد.
طبق اعلام مدرنا، ۲۰ میلیون دوز از این واکسن تا پایان سال جاری میلادی در آمریکا قابل دسترسی خواهد بود. آنها همچنین امیدوارند که سال میلادی آینده بالغ بر یک میلیارد دوز از واکسن برای استفاده در سرتاسر جهان عرضه کنند.
براساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت تا لحظه نگارش این گزارش ۵۵ میلیون و ۳۹۹ هزار و ۷۱۹ نفر در سراسر جهان به ویروس کووید ۱۹ مبتلا و یک میلیون و ۱۳۳ هزار و ۲۳۲ نفر نیز بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند.

نتایج کارآزمایی مرحله سوم واکسن مدرنا
مسئولان شرکت آمریکایی
مدرنا اعلام کرده اند که در آزمایشات فاز سوم واکسن شرکت مدرنا ۳۰ هزار فرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نیمی از آنها به فاصله ۲۸ روز، دو دوز واکسن دریافت کردند و دیگر افراد نیز در همان زمان دارونما تزریق کردند.
۹۵ مورد از افراد شرکت کننده در مطالعه به بیماری کرونا مبتلا شدند که ۹۰ نفر آنها در گروه دارونما بودند و پنج نفر دیگر واکسن شرکت مدرنا را دریافت کردند؛ بنابراین میتوان گفت که این واکسن تا ۹۴.۵ درصد در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا مؤثر است.
در این مطالعه ۱۱ مورد از افرادی که به کرونای شدید مبتلا شدند جزو گروه دارونما بودند. نتایج به دست آمده نشان میدهد که این واکسن نوعی پاسخ ایمنی را تحریک میکند و در صورتی که افراد در معرض ویروس کرونا قرار بگیرند از آنها محافظت میکند.
تفاوت ها و شباهت های واکسن «مدرنا» و واکسن «فایزر-بایون تک»
هفته گذشته که بخشی از تحقق انجام شده بر روی واکسن
فایزر-بایون تک منتشر شد، نشان داد که شرایط نگهداری این واکسن بسیار سخت و هزینه بر است. براساس اعلام فایزر واکسن این شرکت باید در دمای منفی ۷۵ درجه سانتیگراد نگهداری شود و در غیر این ضورت کارایی خود را از دست میدهد. همین مسئله باعث شد تا برخی از نگهداری سخت واکسن فایزر انتقاد کنند.
اما واکسن مدرنا برخلاف رقیب خود شرایط نگهداری راحتتر و کم هزینه تری دارد. طبق گفته مدیران مدرنا، واکسن ساخته شده توسط این شرکت در دمای منفی ۲۰ درجه به مدت شش ماه ثابت است و میتواند در یک یخچال معمولی تا حدود یک ماه قابل استفاده باشد.
البته میان این دو واکسن رقیب، شباهتهایی هم وجود دارد. شباهتی در فناوری ساخت که کارایی بالای واکسن مدرنا و فایزر تا حدود زیادی به آن وابسته است.
بررسیها نشان میدهد که این دو نوع واکسن بر اساس مولکولی به نام mRNA عمل میکند که شامل دستورالعملهای ژنتیکی برای تولید پروتئین داخل سلولها میشود. به منظور تولید این نوع واکسنها، محققان نوعی mRNA تولید میکنند که سیستم ایمنی بدن افراد را تحریک میکند تا به منظور مقابله با ویروس کرونا، آنتی بادی تولید کند.
کارایی این دو واکسن نیز بسیار به یکدیگر نزدیک است. واکسن فایزر در داوطلبان ۹۰ درصد ایمنی ایجاد کرده و این میزان در واکسن مدرنا ۹۴.۵ بوده است. با این وجود کارایی واکسنها متفاوت است. بعضی واکسنهای فصلی مانند آنفولانزا کارایی در حدود ۴۴ درصد دارند. در حالیکه کارایی واکسنهایی مانند واکسن فلج اطفال و سرخک به ترتیب ۹۹ و ۹۷ درصد اعلام شده است.

همه چیز درباه شرکت مدرنا سازنده واکسن کرونا
شرکت «
مُدرنا» یک شرکت زیستفناوری مستقر در کمبریج، ماساچوست ایالات متحده است که بر داروپژوهی و توسعه دارو بر پایهٔ آرانای پیامرسان (mRNA) متمرکز است. این شرکت به ساخت امآرانای مصنوعی میپردازد که میتواند برای کمک به ساخت علاج و درمان بیماریها، به بدن بیماران تزریق شود.
مدرنا در سال ۲۰۱۰ تأسیس شد و نام آن در ابتدا به صورت «MordeRNA» نوشته میشد. این شرکت بر پایه فعالیت محقق برجسته ای به نام «دریک روسی» در هاروارد شکل گرفت که آزمایشگاه او روشی را برای اصلاح امآرانای، ترا آلودگی در سلولهای انسانی، تمایز آنها در سلولهای بنیادی و سپس تمایز آنها در انواع مطلوب سلولها ابداع کرد.
برای راهاندازی یک شرکت جدید، بهسراغ تیم اسپرینگر، یکی از دوستان خود در دانشگاه هاروارد، و کنث آر. چین رفت. این سهنفر سپس باب لانگر را وارد گروه خود کردند و به اتفاق هم با نوبار آفیان، مدیر عامل شرکت فلگشیپ ونچرز ملاقات کردند. پس از طی کردن مراحل قانونی، در نهایت این شرکت تأسیس شد. «استفان بانسل»، سمت خود بهعنوان مدیرعامل شرکت بیومریو را ترک کرد تا در سال ۲۰۱۱ در جایگاه مدیرعامل مدرنا شروع به کار کند.
این شرکت تا دسامبر ۲۰۱۲ در حالت خفا و با یک وبگاه معلق به کار خود ادامه داد و تمامی کارکنان آن تحت یک توافقنامهٔ محرمانگی سختگیرانه فعالیت میکردند. تا زمانی که این شرکت در سال ۲۰۱۲ از حالت خفا خارج شد، مردم تصور میکردند که مدرنا یک شرکت فعال در زمینهٔ سلولهای بنیادی است.
بررسیها نشان میدهد که تا سال ۲۰۱۳، شرکت مدرنا بهدست «استفان بانسل» بهعنوان رئیس و مدیر عامل اجرایی اداره میشد. او پیش از این در شرکت بیومریو نیز بهعنوان مدیر عامل اجرایی مشغول به کار بود و پیش از آن نیز در شرکت الای لیلی در یک سمت اجرایی کار کردهبود.
کمتر از شش ماه پس از آنکه شرکت فلگشیپ ونچرز سرمایهاش را به مدرنا تزریق کرد، بانسل بهعنوان یک همکار ارشد به شعبه مرکزی ونچر پیوست؛ او همزمان بهعنوان رئیس هیئت مدیره شرکت داروسازی بیجی نیز مشغول به کار بود.