
فرادید| سریال "نون خ" طی دوسال اخیر ۲ فصل از آن از طریق رسانه ملی پخش شده است. این سریال از دید بینندگان، یکی از بهترین سریالهای کمدی طی چند سال اخیر تلویزیون بوده است که پخش فصل دوم آن به دلیل شیوع ویروس کرونا متوقف شده بود. با این حال، مدتی پیش تصویر برداری سریال «نون خ ۳» کلید خورده و به نظر میرسد تماشاگران این سریال میتوانند، بهزودی ادامه داستان «نورالدین خانزاده و دوستانش» را به تماشا بنشینند.
به گزارش فرادید، فصل دوم سریال "نون خ " اثر "سعید آقاخانی" قرار بود ویژه ماه رمضان پخش شود. اما به دلیل شیوع کرونا، تعداد قسمتهای آن کمتر شد و اواخر فروردین ۹۹ در ۱۷ قسمت روی آنتن شبکه یک رفت. این سریال به دلیل توقف تصویربرداری با پایانبندی ناقصی مواجه شد. البته، وعدههایی برای ساخت ادامه سریال داده شده و ادامه این مجموعه اواخر مهر جلوی دوربین رفته که تصویربرداری آن این روزها همچنان ادامه خواهد داشت.
"سعید آقاخانی" کارگردان سریال "نون خ"، بخش زیادی از فصل دوم این سریال را نیز در شرایط شیوع کرونا ساخته بود. او فصل سوم را نیز در سایه کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی جلوی دوربین برده و نقش پررنگ ماسکهای روی صورت بازیگران در صحنههای مختلف این سریال به چشم میخورد. این سریال نوروز ۱۴۰۰ آماده میشود و بازیگران جدیدی مانند "اکبر عبدی" و "علی صادقی" و بازیگران کرهای و آسیای شرقی هم به آن اضافه خواهند شد.
هر روز قبل از آغاز فیلمبرداری عوامل و بازیگران با حضور پزشک و با دستگاههای پزشکی تب و میزان اکسیژن خون آنها بررسی میشوند و همچنین همه عوامل پشت دوربین باید در هنگام حضور در لوکیشن از ماسک استفاده کنند. با این حال، تاکنون ۲۵ درصد از سریال تصویر برداری شده است.
سریال «نون خ» به کارگردانی "سعید آقاخانی" و تهیه کنندگی "مهدی فرجی"، در نوروز ۹۸ از شبکه یک سیما پخش شد. شانزده اپیزود ۵۰ دقیقهای این سریال بهحدی مورد توجه منتقدان و استقبال تماشاگران قرار گرفت که ایده آقاخانی برای ساخت فصل دوم آن بهسرعت مورد تایید مدیران شبکه یک قرار گرفته بود.

مروری بر داستان سریال "نون خ"، فصل اول و دوم
"نون خ" نام مجموعه تلویزیونی ایرانی به کارگردانی "سعید آقاخانی" و نویسندگی "امیر وفایی" است. این سریال در نوروز ۹۸ از شبکه یک پخش شده بود. "نون خ" در واقع مخفف نام نقش اصلی این سریال، یعنی "نورالدین خانزاده" با بازی "سعید آقاخانی" است.
با این حال، این سریال داستانی اجتماعی و آمیخته با طنز است. نورالدین خانزاده "سعید آقاخانی" صاحب یک کارگاه فرآوری تخمهٔ آفتابگردان بوده و کشاورزان هممحلی نورالدین، محصول تخمهٔ آفتابگردان خود را به نورالدین فروخته بودند. نورالدین این محصول را به شخصی ساکن تهران به نام میرزایی فروخته تا او این محصولات را در کشور ترکیه بفروشد.
در همین حین، خبر میرسد که میرزایی از دنیا رفته، هنگامی که این خبر به گوش کشاورزان میرسد هر یک به نحوی سعی میکنند تا پول محصولاتی را که به نورالدین خانزاده فروخته بودند، از او پس بگیرند.
نورالدین طی گفتگوهای متفاوت با اطرافیان میرزایی متوجه میشود که او در اواخر زندگیاش آه در بساط نداشته و در آستانه ورشکستی بوده است. ادامه سریال "نون خ" در فصل دوم طی میشود.
داستان سریال "نون خ۲" با مرگ مهلقا خانم شروع شده و او به دلیل بدهکار بودن وصیت کرده، خانهاش را بعد از مرگش بفروشند و طلب، طلبکاران را صاف کنند. در همین حین مهیار داماد نورالدین خانزاده در سایتی غیرقانونی کار میکند که مشکلاتی را برای خانواده به وجود آورده است.
پس از آن اهالی روستا به دلیل وقوع زلزله به دامان طبیعت پناه برده و در آنجا با وجود سرمای طاقت فرسای زمستان، تا بهتر شدن اوضاع زیر سیاه چادر زندگی میکنند.
انتقادات وارد شده بر فصل دوم "نون خ" چه بود؟
یکی از انتقاداتی که در فضای مجازی مطرح شده بود، این بود که چرا کاراکترهای "نون. خ" با لهجه صحبت میکردند و اصلاً از زبان کُردی استفاده نشد. "ماشاالله وروایی" که نقش "عمو کاووس" را بازی کرده و یکی از نقاط عطف سریال به حساب میآید، در سری دوم به همراه دیگر بازیگران کُردی، بیشتر به چشم آمده است.
او در گفت و گو با رسانه ها درمورد کُردی حرف نزدن گفته بود "ما سریالی را ساختهایم که در سراسر ایران پخش میشود و باید برای همه اقشار و قومیتها و گویشها قابل فهم و استفاده باشد. شما رگههای کردی در گویش بازیگران میبینید و به جز انگشتشمار هنرمندان و عوامل، همه از این دیار هستند. "
همچنین، او گفته "این انتخابها هوشمندانه و نقطه عطف سریال محسوب میشود. شاید ما در تلویزیون کرمانشاه و کردستان بتوانیم به زبان هورامی، لکی و سورامی برنامه بسازیم و سریال نمایشی داشته باشیم، اما در کاری سراسری باید به استفاده عموم توجه داشته باشیم. "
با این حال، حسین سلطانمحمدی منتقد تلویزیون گفته بود "سری دوم مجموعه "نون خ" نشان داد که میتوان روال داستانی سریالی دیگری، علاوه بر "پایتخت"، داشت و این بار در جغرافیای غرب کشور و با گویش کُردی. بدین ترتیب که جامعهای نمونه از این جغرافیا، در گذر از زندگی روزانه، تصویرگر کنش و واکنشهایی جذاب و عمدتاً شاد باشند. "
البته، او گفته "طبیعی است که انتخاب غرب کشور، یعنی در میانه تُرک، کرد، لُر، قشقایی و بختیاری و ...، به یکی از این گویشها متوجه شویم و در اینجا، کُرد به معنای عام، موردنظر بوده و نه صرفاً کُردی به معنای خاص. معنای عام تا اندازه بسیاری به بینندگان کشوری کمک میکند تا کلام و گفتار را دریابند و نیازمند زیرنویس نباشند. این گونه است که حساسیتهای موردی به غلاظ و شداد بودن یا نبودن گویش کردی بکار رفته در این مجموعه، وجه قابل اعتنایی ندارد.
از دیگر انتقادات وارده بر سریال "نون. خ ۲" پرداختن به موضوع سایت همسریابی و سن ازدواج دختران بود.
"ماشاالله وروایی" در مورد شروع سریال با چالش سایت همسریابی و ازدواجهای سوری گفته بود "نباید هیچکدام از ما به مسائل مختلف اجتماعی بیتفاوت باشیم، همچنین معضلاتی در جامعه ما وجود دارند که گاهی اوقات تأثیر بدی گذاشته است. خانوادههاییاند که به خاطر نداشتن خواستگار به سراغ چنین فضاهای کاذبی میروند و سعید آقاخانی با رگههای طنز به این معضلات پرداخت که همیشه طنز نشان داده تأثیرگذارتر و قابل فهمتر است. "
همچنین، "حسین سلطانمحمدی" درباره چالش سایت همسریابی سریال "نون. خ" گفته بود "سری دوم این مجموعه، از میان رویدادهای روزمره به صورت ملموس، با افزایش سن دخترانِ ازدواج نکرده و تبعات اجتماعی آن و نیز تبعات عرفی در جوامع بومی آغاز شد. "
البته، او گفته "این سریال به سایتهایی اشاره داشت که به ظاهر همسریابی میکردند. اما در واقع کمک خانوادهها، برای عبور سلامت از حواشی اجتماعی و عرفی دختران ازدواج نکرده بودهاند. سرانجام با نفی کردن سلامت این رفتار، این سایتها و خانوادهها، وارد داستانهای بعدی شد. "
سلطان محمدی درمورد واکنش رسانهای و اجتماعی به طعنههای "سعید آقاخانی" به جشنواره فیلم فجر، گفته بود "در سری نخست، موضوع تولید و صادرات تخمه آفتابگردان، وجه غالب بود و در سری جدید به انار و جشن انار و محصولات آن، پرداخته شده و در جشن انار، به بهانه معرفی بهترین تولیدکنندگان، طعنههایی به نحوه داوری و انتخاب برگزیدگان جشنواره فیلم فجر هم زده شد."
همچنین، او گفته "همین نوع اشاره به جشنواره فجر و واکنشهای رسانهای و اجتماعی به این سکانس و سکانسهایی دیگر، نشان داد همانند "پایتخت"، این مجموعه هم مخاطبان بسیاری دارد. "
در برخی از سکانسهای سریال "نون خ ۲" اعتراض و طعنه زدن به مسئولینِ کمکار زلزله کرمانشاه را نشان میدهد. طعنههایی که بعد از نوعی انتقاد به داوری در جشنواره فیلم فجر، در قالب موقعیتِ زلزله کرمانشاه به رفتار برخی از مسئولین با اتفاقات و بحرانها پرداخته شده بود. این اعتراض به مدیری که برای بازدید از مناطق زلزلهزده به میان مردم میرفت، همراه میشد.
البته، به واقعیت ماجرا پرداخته شده، مردمی که منتظر رسیدن تجهیزات و امکانات به منطقه بودند، اما مدیر قصد گرفتن سلفی با آنها را داشته است. این اعتراض و انتقاد که عمدتاً اهالی همان دیار کرمانشاه و کردستان بوده و در زمان زلزله مهیب استان هم، شاهد عینی این اتفاق بودهاند را "سعید آقاخانی" هنرمندانه در جریان این سریال به تصویر کشیده است.
با این حال، حتی در زمان پیگیری کاراکترهای سریال که همه نوعی بزرگ آبادی و کشاورزان صاحبنام منطقهاند، هم قابل تأمل بود که طعنهای به پاسخگویی برخی از مسئولین زد. البته که طعنهها، کنایهها و انتقادات سریال "نون. خ" همچنان ادامه خواهد داشت و باید ببینیم در ادامه به سراغ کدام صنوف و اشخاص و اتفاقات خواهد رفت.

بازیگران و عوامل پشت صحنه سریال "نون خ ۳"
سعید آقاخانی، اکبر عبدی، علی صادقی، شقایق دهقان، سیروس میمنت، سیدعلی صالحی، هدیه بازوند، ندا قاسمی، ماشاالله وروایی، کاظم نوربخش، نسرین مرادی، سیروس سپهری، صهبا شرافتی، شیدا یوسفی، سیروس حسینیفر، یوسف کرمی، سیدحسین موسوی، آتنا مهیاری، علی اخوان، شقایق فتاحی و نارین ایوبی بازیگران این سریال هستند.
عوامل این سریال شامل " کارگردان: "سعید آقاخانی"، تهیهکننده: "مهدی فرجی"، نویسنده: "امیر وفایی"، مدیر تولید: "منصور غضنفری"، دستیار یک کارگردان: "محمد غفاری"، مجری طرح: "علی کریمی"، مدیر برنامهریزی: "ساناز بصیر"، مدیر تصویربرداری: "سجاد حیدری"، طراح گریم: "بابک اسکندری" می شوند.
صدابردار: "امیر عاشق حسینی"، تدوینگر: "امیرشیبان خاقانی"، آهنگساز: "صادق آزمند"، منشی صحنه: "سارا عبداللهی"، طراح صحنه: "حسین عالینژاد"، طراح لباس: "پگاه ترکی"، مدیر روابط عمومی: "علی زادمهر"، عکاس: "میثم محمدی"، جلوههای ویژه بصری: "امین پهلوانزاده"، جلوههای ویژه میدانی: "رسول کهنسال"، مدیران تدارکات: "محمد محمدنیا و مسعود یوسفی" از دیگر عوامل سریال "نون خ" هستند.