
فرادید| روز گذشته بود که خبر ترور یکی از دانشمندان صنایع موشکی و هستهای کشور توسط رسانهها منتشر شد. براساس آن "محسن فخری زاده" معاون وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و از دانشمندان برجسته حوزه موشکی کشور، مورد حمله تروریستی قرار گرفته و به شهادت رسیده بود.
به گزارش فرادید، جمعه عصر، هنگامی که محسن فخری زاده به همراه خانواده در حال بازگشت از شهرهای شمالی کشور بود، در آبسرد شهرستان دماوند مورد حمله تروریستی قرار گرفت. او توسط یک بالگرد به بیمارستان انتقال یافت، اما تلاش تیم پزشکی به دلیل شدت جراحات و خون ریزی، برای احیای فخری زاده ناکام ماند و درنهایت به شهادت رسید. همراهان این دانشمند نیز مجروح شده و به بیمارستان منتقل شده بودند.
بر اساس گزارش نهادهای امنیتی، جمعه عصر هنگامی که فخری زاده وارد شهر آبسرد شده بود، یک کیلومتر جلوتر از ورودی شهر آبسرد و در نزدیکی باغی که به باغ سرهنگ مشهور است، خودروی او با رگبار گلوله متوقف شده و پس از آن یک نیسان که در آن پر از الوارهای چوبی بوده منفجر میشود. پس از انفجار، چند نفر از نقاط نامشخص شروع به تیراندازی کرده بودند.
یکی از محافظان شهیدفخری زاده، خودروی خود را در مسیر تیراندازی تروریست ها قرار داده و به شهادت میرسد. با این حال، اقدام آن محافظ مانع برخورد گلوله با محسن فخریزاده نشده و او آسیب جدی دیده بود. افراد مسلح بلافاصله از محل متواری شده بودند.
بعد از پایان درگیری، محسن فخریزاده را به درمانگاه شهر آبسرد در دماوند میبرند و نیم ساعت بعد با هلی کوپتر به بیمارستان منتقل میکنند؛ که در بیمارستان از دنیا میرود. پیش از این رسانههای اسراییل گفته بودند "قرار بوده محسن فخریزاده به همراه دیگر دانشمندان و دست اندرکاران اتمی ایران سالهای قبل ترور شوند، اما توانایی این کار را پیدا نکرده بودند."

«محسن فخری زاده مهابادی» که بود و چه کرد؟
«محسن فخری زاده مهابادی» اهل مهاباد اصفهان و متولد ۱۳۳۶ در قم بود. او عضو ارشد سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هم به شمار می رفت. شهید فخری زاده متاهل بود و سه فرزند داشت. او دارای تحصیلات کارشناسی ارشد فیزیک هستهای بود. او فعالیت خود را از سپاه پاسداران آغاز کرد و از فرماندهان این نهاد نظامی بود.
فخریزاده، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران، در رسانههای خارج از ایران با القاب زیادی همچون "پدر بمب اتمی ایران" یا یکی از ۵۰۰ چهره قدرتمند جهان شناخته شده بود. او به عنوان عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه امام حسین، امکانات این دانشگاه را در جهت تحقیقات هستهای به کار گرفته بود.
نام محسن فخریزاده تحت عنوان دانشمند ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک (PHRC) در تاریخ ۲۴ مارس ۲۰۰۷ میلادی، در فهرست تحریم شدگان ایران توسط شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت. فخریزاده تنها دانشمند هستهای ایرانی است که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی نام او را مستقیما در شو تبلیغاتی سال گذشته خود به زبان آورد و مدعی شد روی برنامه تسلیحاتی اتمی کار میکرده است.
این دانشمند، که ریاست سازمان پژوهش و نوآوریهای دفاعی کشور وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را برعهده داشت در حال فعالیت بر روی پروژههای بسیاری بود که به گفته امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح منشا خدمات بسیاری برای ملت ایران بودند. یکی از کارهای شاخص شهید فخری زاده استفاده از لیزر در پدافند هوایی یا کشف و شناسایی از راههایی غیر از رادار بود.
یکیدیگر از مهمترین پروژههایی که توسط شهید فخریزاده و تیمش به نتیجه رسید، پروژه تولید "اولین کیت ایرانی تشخیص کرونا" بوده است که سازمان تحت امرش با نظارت مستقیم این دانشمند، سرانجام بعد از تلاشهای فراوان در ابتدای سال جاری موفق به تولید این کیت شده بودند.
البته، این کیت از نظر کیفیت و سطح فناوری بهکار رفته در سطح استانداردهای روز دنیا قرار داشته و هماکنون در بیمارستانها مورد استفاده قرار دارد. در واقع با تلاشهای شهید فخریزاده و سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع نام کشورمان جزو معدود تولیدکنندگان این کیتهای پیشرفته ثبت شده است. بعد از تولید این کیت که نیازهای کشورمان را مرتفع کرد، امروز این محصول ارزشمند در سبد کالاهای صادراتی کشورمان نیز قرار دارد.
غیر از کیت تشخیص کرونا، پروژه بسیار حساس و مهم "تولید واکسن کرونا" نیز توسط شهید فخریزاده و تیمش از مدتهای پیش کلید خورده بود. پروژه تولید واکسن کرونای ایرانی با تلاشهای شبانهروزی شهید فخریزاده به نتایج بسیار خوبی رسیده و هماکنون واکسن تولیدشده توسط سپند، به مرحله تست انسانی رسیده و در آستانه حصول نتیجه قرار دارد. شهید فخریزاده غیر از این دو پروژه مهم، پروژههای مهم تحقیقاتی دیگری نیز در حوزههای مختلف را هم مدیریت کرده است.
آمریکاییها، او را "صندوقچهٔ اسرار" برنامه هستهای ایران قلمداد میکردند. او به همراه سیدعباس شاهمرادی زواره استاد دانشگاه صنعتی شریف، مهمترین نامهای مطرح از افرادی هستند که غربیها به دنبال مصاحبه بودند. او توسط غربیها با رابرت اُپنهایمر، کارشناس فیزیک آمریکایی مقایسه میشود که در دهه ۴۰ میلادی کار نظارت بر ساخت بمب اتم در آمریکا را برعهده داشت.
در سال ۲۰۲۰، نشریه دیلیمیل با انتشار یک سند اعلام کرد که در این سند که خطاب به فخریزاده به عنوان شخصیت اصلی برنامه هستهای ایران است، اطلاعات مهمی دربارهٔ تلاش ایران برای ساخت بمب هستهای دیده میشود.

واکنشها نسبت به شهادت "محسن فخری زاده مهابادی"
بعدازظهر جمعه، عناصر تروریستی مسلح، خودرو حامل شهید "محسن فخری زاده" رییس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع را مورد حمله قرار داده و او را به شهادت رسانده بودند. این اقدام تروریستی واکنش مقامات و شخصیتهای سیاسی کشور را در پی داشته است.
در مهم ترین واکنش و در پی ترور دانشمند هستهای شهید"محسن فخریزاده" رهبر انقلاب پیامی صادر کردند.
متن پیام به این شرح است "دانشمند برجسته و ممتاز هستهای و دفاعی کشور جناب آقای محسن فخریزاده به دست مزدوران جنایتکار و شقاوتپیشه به شهادت رسید. این عنصر علمی کمنظیر جان عزیز و گرانبها را به خاطر تلاشهای علمی بزرگ و ماندگار خود، در راه خدا مبذول داشت و مقام والای شهادت، پاداش الهی اوست. دو موضوع مهم را همهی دستاندرکاران باید به جِدّ در دستور کار قرار دهند، نخست پیگیری این جنایت و مجازات قطعی عاملان و آمران آن، و دیگر پیگیری تلاش علمی و فنی شهید در همهی بخشهائی که وی بدانها اشتغال داشت. اینجانب به خاندان مکرم او و به جامعهی علمی کشور و به همکاران و شاگردان او در بخشهای گوناگون، شهادت او را تبریک و فقدان او را تسلیت میگویم و علو درجات او را از خداوند مسألت میکنم."
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با صدور پیامی در پی شهادت محسن فخری زاده دانشمند حوزه هستهای و موشکی تاکید کرد: امروز راه مماشات بسته است و انتقام گرفتن از آمران و عاملان این جنایتهای بزرگ است که هزینۀ سنگین و غیرقابل بازگشت این ترورها را برای آنها مشخص خواهد کرد.
متن پیام بدین شرح است "وقوع حادثه تروریستی دانشمند برجسته، پرسابقه، مجاهد و نخبۀ دفاعی کشور، شهید دکتر محسن فخری زاده رییس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بار دیگر چهرۀ پلید و سرشار از کینه و خباثت رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی را نسبت به ملت شریف و سرافراز ایران آشکارتر ساخت. دشمنان کوردل که از رویارویی و مصاف با صبر و مقاومت و ایستادگی و همچنین رشد و پیشرفت فرزندان این ملت در تمامی عرصههای تکنولوژیک، هستهای و نظامی عاجز و ناتوان گشتهاند به این گونه اقدامات ناجوانمردانه و خارج از چارچوبهای انسانی و معیارهای بینالمللی روی آوردهاند که هیچ حاصلی برای آنها نخواهد داشت و صنایع ما در تمامی حوزههای نظامی، هستهای، موشکی و ... با سرعتی بیشتر از گذشته پیش خواهد رفت.
قالیباف خاطرنشان کرد: "میراث گرانبهایی که شهید فخری زاده پس از سه دهه مجاهدت پرثمر و گرانبها در مرزهای دانش دفاعی از خود به جا گذاشت، و باعث برتریهای راهبردی فراوان برای نظام اسلامی شد، همچون سرمایهای سترگ در اختیار ماست و به عنوان یک اولویت فوری در تعمیق، توسعه و ایجاد جهش در آن خواهیم کوشید. اینجانب ضمن عرض تبریک و تسلیت شهادت آقای محسن فخریزاده به مقام معظم رهبری، مردم قهرمان کشورمان و خانواده بزرگوار ایشان، از خداوند متعال علو درجات و رحمت واسعه برای این شهید سرافراز و صبر برای بازماندگان ایشان به خصوص همسر مکرمۀ آن شهید سرافراز مسئلت مینمایم."
همچنین، محمد جواد ظریف وزیر خارجه به نقش رژیم اسرائیل در این عملیات تروریستی اشاره و با انتشار پیامی در صفحه توئیتر خود نوشته بود: "تروریستها یک دانشمند برجسته ایرانی را ترور کردند. این عمل بزدلانه (با نشانههای جدی نقش اسرائیلیها) نشان دهنده جنگ افروزی جنایتکاران است. ایران از جامعه جهانی و بخصوص اتحادیه اروپا میخواهد تا استانداردهای دوگانه شرم آور خود را پایان دهند و این اقدام تروریستی دولتی را محکوم کنند. "
منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پی شهادت محسن فخریزاده، دانشمند برجسته هستهای، استاد دانشگاه امام حسین (ع) و رییس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، ضمن تسلیت این ضایعه سترگ به محضر مقام معظم رهبری، خانواده آن شهید والامقام، عموم مردم و به ویژه دانشمندان، اساتید دانشگاهها، جامعه علمی و همه فرهیختگان کشور؛ این اقدام خبیثانه و کور تروریستی را محکوم کرده بود.
در پیام منصور غلامی آمده است "بار دیگر ترور یکی از دانشمندان برجسته هستهای کشور، بر دل دوستداران علم و دانش و متعهدان به پیشرفت جمهوری اسلامی ایران غم بزرگی نهاد. جنایت صورت گرفته در به شهادت رساندن یکی دیگر از دانشمندان نخبه و برجسته این سرزمین، که نشانهی بارز وحشت دشمن از دستیابی ایران به علوم و فناوریهای پیشرفته است، بار دیگر چهره واقعی تروریسم را به نمایش گذاشت. شهادت شهید والامقام، دکتر محسن فخریزاده که از دانشمندان برجسته و بنام هستهای بود، این حقیقت را بیش از پیش نمایان ساخت که کشورمان در راه دستیابی به قلههای پر عظمت پیشرفت و تعالی، عزمی جدی دارد و در این راه، حتی خون پاک عزیزترین فرزندان خود را، به پای سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی، هدیه داده است. اینجانب نیز شهادت پیشرو عرصه علم و دوستدار تعالی ایران عزیز را به آن استاد شهید تبریک و به ملت بزرگوار ایران، به ویژه خانواده مکرم ایشان و جامعه علمی کشور تسلیت گفته و از درگاه خداوند متعال برای همسر و فرزندان عزیزش صبر و شکیبایی مسئلت مینمایم."