
فرادید| کمتر از یک ماه به آغاز امتحانات مدارس باقی مانده است و با وجود شیوع گسترده کرونا در کشور، همچنان چالش برگزاری امتحانات مدارس به صورت حضوری و غیر حضوری پا برجاست. وزارت آموزش و پرورش مشتاق است تا امتحانات را به صورت حضوری برگزار کند، اما وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا هنوز در این باره تصمیمی نگرفتهاند.
به گزارش فرادید، وزارت آموزش و پرورش معتقد است که امتحانات مدارس باید به صورت حضوری برگزار شود، در این رابطه محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش در طول روزهای اخیر بر حضوری بودن امتحانات تاکید کرده است، اما همه چیز را به تصمیم متخصصان حوزه بهداشت موکول کرده است.
او به تازگی گفته است که اصل بر برگزاری امتحانات به صورت حضوری است، زیرا از وقتی که ارتباط ما با دانشآموز مجازی شده باید میزان فراگیری او از درس برای ما مشخص باشد.
البته حاجی میرزایی، حضوری بودن امتحانات مدارس را قطعی اعلام نکرده و گفته که "امتحان حضوری است مگر اینکه در زمان امتحانات با وضعیتی مواجه شویم که متخصصان امر بهداشت اجازه این موضوع را ندهند."
تاکید وزارت آموزش و پرورش بر حضوری بودن امتحانات مدارس در حالی است که بیش از ۱۶۰ شهر کشور در طول دو هفته اخیر در وضعیت قرمز قرار داشتهاند. از این رو تمامی شهرهای قرمز با مصوبه ستاد ملی کرونا تعطیل شدند.
حالا پس از گذشت دو هفته از تعطیلی شهرهای قرمز، ستاد ملی کرونا با بررسی مجدد تعطیلی بیش از ۴۰ درصد از این شهرها را دوباره تمدید کرد.
از سوی دیگر آموزش و پرورشیها علاوه بر تاکید بر حضوری بودن امتحانات مدارس، بر حضوری شدن آموزش در مدارس آموزش ابتدایی به خصوص کلاس اولیها تاکید داشته است.
وزیر آموزش و پرورش در این رابطه هم گفته است که "به محض خارج شدن از این تعطیلی دوهفتهای به خانوادهها توصیه آموزش حضوری به ویژه برای کلاس اولیها را داریم و خود ما بر رعایت پروتکلهای بهداشتی تاکید میکنیم. "

تصمیم سخت ستاد ملی کرونا؛ امتحانات حضوری می شود؟
این نخستین بار نیست که ستاد ملی کرونا باید برای مشخص شدن نحوه برگزاری امتحانات مدارس به صورت حضوری یا غیر حضوری تصمیم بگیرد. این ستاد پیشتر و در اردیبهشت ماهها برای امتحانات خرداد ماه هم تصمیم گیری کرده بود.
در اردیبهشت ماه، ستاد ملی کرونا به وزارت آموزش و پرورش اجازه داد تا یک ماه مدارس را به شکل حضوری اداره کند.
ستاد ملی کرونا در دستورالعمل بازگشایی مدارس و نحوه برگزاری امتحانات پایان سال تاکید کرده بود که تمام مدارس ابتدایی و متوسطه به جز مدارس استثنایی با هدف رفع اشکال و ارائه خدمات آموزشی به آن دسته از دانشآموزانی که به هر دلیلی موفق به دریافت آموزشهای درسی غیرحضوری نشدهاند، با رعایت پروتکلهای بهداشتی از ۲۷ اردیبهشت به مدت یک ماه دایر میشوند.
البته بررسیها نشان میدهد که سطح مبتلایان از میانه اردیبهشت ماه تا میانه خرداد ماه کمتر از هزار نفرو میزان مرگ و میز هم به کمتر از ۲۰ نفر رسیده بود. اما حالا میزان مبتلایان روزانه به کرونا به بیش از ۱۳ هزار و نفر و میزان مرگ و میر ناشی از این ویروس به بیش از ۴۵۰ نفر رسیده است.
از طرفی ستاد ملی کرونا تاکید کرده است که شهرهایی که در شرایط قرمز، نارنجی و زرد باشند، مدارس در آنها تعطیل خواهد بود. براساس اعلام ستاد ملی از مجموع ۱۶۰ شهری که از یکم آذر ماه جزو شهرهای قرمز قرار داشت، ۶۴ شهرستان در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین ۲۷۸ شهرستان در سطح کشور در وضعیت نارنجی و ۱۰۶ شهر نیز در وضعیت زرد هستند.
در چنین شرایطی کار برای صدور مجوز برگزاری امتحانات به صورت حضوری از سوی ستاد ملی کرونا قدری سخت خواهد بود.
اما با این حال، وزارت آموزش و پرورش عزم خود را برای برگزاری امتحانات به صورت حضوری جزم کرده است و بعید به نظر میرسد که از موضع خود کوتاه بیاید. از این رو احتمالا ستاد ملی کرونا همچون بار قبل به مدت محدود دستورالعمل جدیدی برای برگزاری امتحانات به صورت حضوری صادر خواهد کرد.

والدین دانش آموزان چه میگویند؟
نگرانی از افت تحصیلی دانش آموزان و از طرفی دلهره ابتلای آنها کرونا باعث شده تا والدین دانش آموزان دیدگاههای متفاوتی نسبت به برگزاری امتحانات مدارس به صورت حضوری داشته باشند. در این باره بسیاری از والدین دانش آموزان در فضای مجازی واکنشهای متفاوتی نشان داده اند.
بخشی از والدین که طرح آموزش مجازی تا حد زیادی توانسته خاطر آنها را آسوده کند، بر این عقیده اند که وزارت آموزش و پرورش باید برای حفظ سلامتی جان دانش آموزان و خانواده هایشان باید امتحانات را هم صورت غیر حضوری و الکترونیکی برگزار کند.
اما عده دیگری از والدین خلاف این عقیده را داشته و درباره تبعات آموزش خانگی و مجازی و امتحانات به شکل الکترونیکی هشدار داده اند. این دسته از والدین میگویند که آموزش به صورت مجازی دانش آموزان را دچار افت تحصیلی کرده است.
والدین یکی از این دانش آموزان در این باره در توئیتر نوشته است: " پسرم هر روز نسبت به فاصله درسی با مدارس دیگر ابراز نگرانی میکند و بار فشار روانی زیادی را متحل میشود. هر بار کلاسهای آموزش مجازی پسرم به دلایل مختلف از جمله مشکلات معلم و همچنین اشکالات شبکه شاد با تاخیر مواجه یا حتی لغو شد. در نتیجه باعث شده از سرفصل درسی عقب بمانند و نگران شوند."
از طرفی دیدگاه سومی هم در این میان وجود داشته است. بخش دیگری از والدین برگزاری امتحانات مدارس به صورت الکترونیکی را به دلیل عدم امکان نظارت بر نحوه امتحان دادن مناسب نمیدانند. آنها میگویند که آموزش و پرورش از کجا میخواهد تشخیص دهد که چه کسی در حال امتحان دادن است.