فرادید| سازمان انرژی اتمی به تازگی از سومین آزمایش انتقال امن کوانتومی فوتونها رونمایی کرده است. این دستاورد که به عنوان بخشی از زیرساخت مورد نیاز و گامی بهسوی ماهواره کوانتومی، رادار / لیدارکوانتومی و شبکههای کوانتومی تلقی میشود، مراحل تحقیقاتی خود را پشت سر میگذارد.
به گزارش فرادید؛ روز یکشنبه هفته جاری بود که سومین آزمایش انتقال اطلاعات به روش کوانتومی بین برج میلاد و سازمان انرژی اتمی انجام شد. این پروژه که از سال ۹۷ آغاز شده، در حال حاضر مرحله سوم خود را با موفقیت پشت سر گذاشته است.
در این روش انتقال با برقراری ارتباط کوانتومی مبتنی بر درهمتنیدگی، پیامها به شیوهای امن رمزگذاری و انتقال اطلاعات در مسیر مشخص شده بین دو نقطه مورد نظر انجام میشود. سپس پیام مورد نظر توسط کلید کوانتومی رمزگذاری، به مقصد ارسال و در آنجا مجدداً به کمک کلید کوانتومی که به دلیل بهرهگیری از درهمتنیدگی کوانتومی قابل کپیبرداری و هک نیست، رمزگشایی میشود.
آزمایش انتقال امن کوانتومی فوتونها تاکنون در ۳ فاز: آزمایشگاهی در فاصله ۲ متری، مابین دو ساختمان به مسافت ۳۰۰ متر و اخیراً بین ساختمان مرکز فناوریهای کوانتومی ایران تا تراز ۳۰۰ متری برج میلاد به مسافت ۱۶۵۰ متر انجامشده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی در مورد این دستاورد میگوید: «سال آینده با فیبر نوری این کار را در ۲۰ فروردین انجام میدهیم و این مساله میتواند در نیروهای مسلح و سیستمهای اطلاعاتی و مخابراتی و کسانی که نیاز دارند اطلاعاتشان برای ارسال رمزگذاری شود بدون نگرانی از هک شدن استفاده شود.»
طبق گفته علی اکبر صالحی، فوتونها در ذاتشان کلید رمزنگاری دارند.
او گفته است که «از سال ۹۷ توانستیم حدود ۵۰ الی ۱۰۰ فوتون در هم تنیده در ثانیه تولید کنیم، اما اینها کافی نیست، چون از بین میروند. در خرداد ۹۹ در فاصله ۳۰۰ متری این کار را انجام دادیم و بیش از یک میلیون در ثانیه فوتون تولید کردیم و الان در بهمن ۹۹، در فاصله ۱۶۵۰ متر و در ارتفاع ۳۰۰ متر میلیونها فوتون جفت را ارسال کنیم، اما ۹۰ تای آنها قابل استفاده شدند. این آزمایش در شب انجام شد، چون اگر در روز انجام شود با فوتونهای خورشید یکی میشود.»
فناوریهای کوانتومی به عنوان یکی از مهمترین فناوریهای قرن ۲۱ به شمار میآید که در حال ایجاد انقلابی شگرف در علم و فناوری است.