طرز تهیه فلافل
اواخر قرن بیستم این غذا در آمریکای شمالی و شرق برلین در آلمان محبوبیت زیادی داشت و در رستورانهای خیابانی سرو میشد.
کد خبر :
۶۹۸۸۰
بازدید :
۱۴۸۵۱
فرادید | فلافل ، غذایی توپی شکل یا مسطح مثل کتلت است که در روغن فراوان سرخ میشود. از لوبیا (باقلا) یا نخود و یا هردوی آن خمیری درست میکنند که سبزیجات معطر و ادویههای مخصوص به آن اضافه شده است. گفته میشود این غذا مصری است، اما امروزه در آسیای غربی نیز خورده میشود.
این توپهای خوشمزه را معمولا با نان پیتا سرو میکنند، اما با نان ساندویچی و سس مخصوص و مقداری سبزیجات هم خورده میشود. فلافل را میتوان به عنوان یک وعده غذایی و یا یک میان وعده در نظر گرفت و از خوردن آن لذت برد.
فلافل از کجا آمده؟
اینکه فلافل برای اولین بار، کجای دنیا پخته و خورده شده است، محل اختلاف است. عدهای میگویند حدود ۱۰۰۰ سال پیش مسیحیا ن. مصری در ماه روزه که نباید گوشت مصرف میکردند، آن را تهیه و خورده اند.
برخی میگویند این غذا مخصوص شبه قاره هند است جایی که غذاهای سرخ شده در روغن فراوان طرفداران زیادی دارد و بعدها ترکها و اعراب آن را به غرب آورده اند. عدهای هم با توجه به نخود که ماده اصلی این غذاست میگویند فلافل ساخته یمنیها است، چون در آنجا به وفور نخود و دیگر حبوبات وجود دارد.
مکفلافل
طعم لذیذ این غذا آن را به یکی از محبوبترین غذاهای خیابانی و فست فودی تبدیل کرد. ماه رمضان در مصر، یکی از غذاهایی که هنگام افطار بسیار پخته میشود فلافل است. شهرت توپهای نخودی به حدی رسید که شعبه مک دونالد در مصر برای مدتی در وعده صبحانه خود مکفلافل را سرو میکرد.
بیشتر بخوانید: چگونه "خانه فلافل یاسین" محبوبترین مکان آمریکا شد؟
اواخر قرن بیستم این غذا در آمریکای شمالی و شرق برلین در آلمان محبوبیت زیادی داشت و در رستورانهای خیابانی سرو میشد.
اواخر قرن بیستم این غذا در آمریکای شمالی و شرق برلین در آلمان محبوبیت زیادی داشت و در رستورانهای خیابانی سرو میشد.
خمیر فلافل را چگونه تهیه میکنند؟
خمیر فلافل را یا از نخود یا لوبیا و یا هر دوی آن استفاده میکنند. در کشورهای خاورمیانه مثل اردن، یمن، لبنان، سوریه در طبخ آن از نخود استفاده میکنند، ولی در مصر از ترکیب نخود و لوبیا استفاده میشود.
اگر از نخود برای درست کردن خمیر استفاده کنیم نباید آن را بپزیم برای اینکه هنگام سرخ شدن در روغن؛ مواد از هم باز میشوند یا به اصطلاح " وا میروند". بهتر است یک شب نخود را در مخلوطی از آب و جوش شیرین و لوبیا را تنها در آب، خیس و بعد با مواد دیگر مخلوط و میکس کنید.
فلافل معمولا به شکل توپ سرخ میشود، اما گاهی اوقات آن را مانند کتلت و یا دونات (سطح کردی که وسطش خالی شده) هم تهیه میکنند.
ارزش غذایی فلافل
فلافل زمانی که با نخود درست شود سرشار از پروتئین، کربوهیدرات و فیبر است. مقادیر زیادی مواد مغذی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، روی، مس، منگنز، ویتامین C، تیامین، ویتامین B. و فولات دارد. فیبر موجود در آن محلول است که به کاهش کلسترول خون کمک میکند.
اگر با لوبیا تهیه شود هم از ارزش غذایی آن کم نمیشود، فلالفل لوبیایی سر شار از اسید فولیک، آنتی اکسیدان ها، فیبر و پروتئین است.
تنها مشکلی که در طبخ فلافل وجود دارد این است که باید در روغن فراوان سرخ شود و همین باعث میشود کالری این غذا بالا باشد. برای حل این مشکل میتوانید از روغنهای مخصوص سرخ کردن و به میزان کمتری استفاده کنید و قبل از خوردن حتما روی دستمالهای مخصوص قرار دهید تا روغن آن کاملا گرفته شود.
رکورد جهانی
بزرگترین فلافل را ۱۰ سرآشپز عمانی در تاریخ ۲۸ ژوئن ۲۰۱۲ درست کردند که ۷۴.۷۵ گیلوگرم وزن داشت و قطر آن ۱۳۰ سانتی متر بود.
فلافل در ایران
در ایران و به خصوص در شهرهای جنوبی فلافل طرفداران زیادی دارد و مردم به عنوان یک وعده غذایی کامل آن را تهیه میکنند. در این مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه فلافل آشنا شوید:
طرز تهیه فلافل ساده (اصیل)
مواد لازم:
۲۵۰ گرم نخود یا باقلا خشک شده
½ قاشق چایخوری بیکینگ پودر
۳ حبه سیر خرد شده
۱ عدد پیاز خرد شده
۱ عدد ساقه کرفس
۱ عدد فلفل قرمز (دلخواه)
۱ قاشق غذا خوری زیره سبز
۱ قاشق چایخوری فلفل سیاه
۱ قاشق چایخوری سماق
۲ قاشق غذاخوری گشنیز و جعفری ساطوری شده
۸۰ گرم آرد
۱۰۰ میلی لیتر روغن مخصوص سرخ کردن
طرز تهیه
نخودها را در آب سر به همراه کمی جوش شیرین به مدت ۸ ساعت خشک کنید.
نخودها را خشک کنید و به همراه سیر و سبزیجات و ادویهها در غذا ساز مخلوط کنید به حدی که خمیری یک دست تهیه شود. بعد از آن آرد را اضافه کنید و دوباره مخلوط کنید.
روغن را در ظرفی گود بریزید و بگذارید کمی گرم شود. میتوانید با قالب مخصوص فلافل از خمیر برداشته و در روغن سرخ کنید و یا اینکه بدون قالب و با دستان خود توپهای کوچکی درست و در تابه سرخ کنید.
فلافل را با نان پیتا و یا نان ساندویچی به همراه سس مخصوص فلافل، ترشی (خیار شور و گوجه) و کاهو سرو کنید.
انواع سس برای سرو فلافل
۱- سس تاهینی یا کنجدی
مواد لازم
یک لیوان آب گرم
۳ حبه سیر
۱ فنجان کره کنجد
¼ فنجان آب لیموی تازه
¼ قاشق چایخوری نمک
۲ قاشق غذا خوری جعفری تازه خرد شده
طرز تهیه
تمامی مواد را در غذا ساز بریزید و با هم مخلوط کنید تا مایعی یکدست و کرم رنگ درست شود. اگر سس بیش از حد غلیظ شد کمی آب به آن اضافه کنید. اگر از این سس برای فلافل و یا غذاهای گوشتی استفاده میکنید بگذارید غلیظ بماند.
۲- سس حموص
سس حموص از آن دست مواد غذایی است که هم به عنوان چاشنی استفاده میشود و هم به عنوان یک وعده غذایی میتوان روی آن حساب کرد.
شما میتوانید مقداری نخود بپزید و در غذا ساز با آبی که در آن پخته شده مخلوط کنید تا سسی غلیظ درست شود. بعد از آن، ارده و آب لیمو را با توجه به مقدار نخود به مخلوط اضافه کرده و در آخر با کمی روغن زیتون و فلفل تزئین و میل کنید (میتوانید به عنوان سس در خوردن فلافل از این غذا استفاده کنید)
نکات مهم در تهیه فلافل :
۱- شما میتوانید فلافل را به روشهای مختلف درست کنید:
- به جای آرد از سیب زمینی شیرین استفاده کنید؛ هم طعم جدیدی را امتحان میکنید و هم قوام خمیرتان حفظ میشود.
- میتوانید از انواع سبزیجات مثل لبو، اسفناج، کدو و هر نوع سبزی دیگری در تهیه آن استفاده کنید و البته یادتان باشد که طعم اصیل آن از بین میرود.
- برخی از سس گوجه، سس انبه (پودر انبه را از عطاری تهیه کنید.در ظرفی سرکه و آب و پودر انبه را مخلوط کرده و ادویه دلخواهتان را اضافه کنید.سپس روی حرارت ملایم گذاشته و مرتب هم بزنید تا سس غلیظ شود.آن را درون شیشه ریخته و در یخچال نگه داری کنید.) هم برای سرو فلافل استفاده میکنند.
- در تهیه خمیر فلافل از تخم مرغ به هیچ عنوان استفاده نکنید، چون طعم کوکو و کتلت میدهد.
- میتوانید قبل از سرخ کردن فلافل تخم مرغ را آب پز کنید و قالب بزرگتری برای فلافل انتخاب کنید و تخم مرغ را وسط خمیر بگذارید و سرخ کنید.
۰