علل و درمان یبوست در نوزادن

علل و درمان یبوست در نوزادن

نارسایی بافت روده نوزاد یکی از علل اصلی یبوست در آن‌هاست. این بیماری مشکل رایج بین کودکان زیر ۷ سال است و تقریبا ۸ درصد کودکان از آن رنج می‌برند.

کد خبر : ۷۰۲۹۳
بازدید : ۱۳۰۲۴
علل و درمان یبوست در نوزادن
زمانی که کودک یبوست دارد به سختی می‌تواند به دستشویی برود و هر بار که می‌رود درد دارد
فرادید | اگر کودک شما مدام گریه می‌کند و ناراحت است و با هیچ ترفندی آرام نمی‌شود ممکن است یبوست داشته باشد و به علت معده درد آرام و قرار ندارد.در این گزارش قصد داریم علت اصلی یبوست در نوزادان و راه‌های درمان آن را بیان کنیم. این مقاله را از دست ندهید!

علائم یبوست در نوزادان چیست؟
نارسایی بافت روده نوزاد یکی از علل اصلی یبوست در آن‌هاست. این بیماری مشکل رایج بین کودکان زیر ۷ سال است و تقریبا ۸ درصد کودکان از آن رنج می‌برند.

اگرچه تعریف دقیقی از یبوست نوزادن در دست نیست، اما آن‌ها زمانی به این مشکل دچار می‌شوند که:
۱- هضم غذا در روده و یا به عبارت دقیق‌تر اجابت مزاج در آن‌ها کند و کم می‌شود. شکم یک کودک باید بین ۴ تا ۵ بار در روز کار کند، زمانی که این تعداد به یک بار در روز و یا یکبار در دو دو روز می‌رسد می‌گوییم نوزاد یبوست دارد.

۲- کودک در دفع مدفوع دچار مشکل می‌شود و این به دلیل غذایی است که در طول روز خورده و در معده سخت و سفت شده است به همین دلیل عمل دفع برای او بسیار دردناک می‌شود.

۳- زمانی که کودک یبوست دارد به سختی می‌تواند به دستشویی برود و هر بار که می‌رود درد دارد.

۴- مدفوع کودک یکدست نیست و به هنگام عمل دفع تکه تکه و یا به صورت توپ‌های کوچکی از او خارج می‌شود.

۵- معده کودک ورم می‌کند و درواقع نوزاد نفخ معده می‌گیرد.
بیشتر بخوانید: روش‌های سریع درمان یبوست
علل یبوست در نوزادان
قبل از اینکه به بررسی دلایل یبوست در کودکان بپردازیم باید این نکته را یادآور شویم که در نوازادان شیرخوار، این بیماری رایج است؛ پس جای نگرانی نیست و البته بسیاری از آن‌ها چندین بار در روز بعد از شیر خوردن ممکن است دفع داشته باشند و اغلب مدفوع آن‌ها روان و نرم و به رنگ زرد یا نارنجی است.
علل و درمان یبوست در نوزادن
نوزادانی که شیر خشک می‌خورند ۴.۵۳ برابر بیشتر از نوازدانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند به یبوست مبتلا می‌شوند

۱- واکنش به پروتئین
بعضی از کودکان به دلیل واکنشی که به پروتئین موجود در فرمولاسیون شیر از خود نشان می‌دهند یبوست می‌گیرند.
مطالعاتی که صورت گرفته، نشان می‌دهد نوزادانی که شیر خشک می‌خورند ۴.۵۳ برابر بیشتر از نوازدانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند به یبوست مبتلا می‌شوند. حتی ممکن است این واکنش به تغییر شیر خشک باشد. شما می‌توانید بهترین شیری که به معده کودکتان می‌سازد را با مشورت پزشک متخصص پیدا کنید تا از این مشکل در امان باشید.

۲- مکمل‌های غذایی
یکی دیگر از علت‌های یبوست در نوزادان، شروع تغذیه مکمل‌ها در کنار شیر است. اضافه شدن غذا‌های جدید به وعده‌های غذایی او می‌تواند باعث یبوست شود حتی اگر در ابتدا کودک غذا‌های جامد نخورد.

یادتان باشد غذا‌هایی که در ابتدا باید وارد رژیم غذایی نوزاد خود بکنید ترکیبی از سبزیجات و میوه‌ها باشد. حتما در این مرحله با پزشک متخصص مشورت کنید تا خطر ابتلا به آلرژی و یبوست را به حداقل ممکن برسانید.

۳- از پوشک گرفتن
از پوشک گرفتن کودک یکی از شایع‌ترین علت‌های یبوست در آن هاست. به این صورت که کودک از استرس و ترس اینکه خودش را کثیف کند و به موقع به دستشویی برسد، عمل دفع را پس می‌زند، در نتیجه غذا به روده بازمی گردد و در این جریان تمام آب خود را از دست می‌دهد و نوزاد و کودک دچار یبوست می‌شود.

علاوه بر این والدین باید دقت کنند زمانی که در کنار شیر به فرزند خود غذای دیگری می‌دهند حتما آب هم به اندازه کافی به او بدهند به خصوص در فصل تابستان و بدانید که شیر هرگز جایگزین آب نمی‌شود.

اگر کودکان به اندازه کافی مایعات مصرف نکند حتما مدفوعشان سخت و عمل دفع برای آن‌ها خیلی دردناک خواهد شد و در بعضی موارد با خونریزی همراه می‌شود.
علل و درمان یبوست در نوزادن
گاهی اوقات بدن نوزاد به یک ماده غذایی حساسیت نشان می‌دهد که یکی از علائم آن یبوست و یا اسهال شدید است

۴- مشکلات پزشکی
الف) مسمویت غذایی حاد
علت این بیماری وجود یک باکتری در معده است به نام Clostridium botulinum که بسیار خطرناک است و موجب مرگ خواهد شد و یکی از علائم ان یبوست است.

ب) کم کاری تیروئید
اگر نوزادی به طور مادر زاد کم کاری تیروئید داشته باشد به یبوست مبتلا می‌شود.

ج) اختلالات متابولیک
بعضی بیماری‌های ارثی مثل نوعی خاص از بی حرکتی بدن می‌تواند علت یبوست در نوزادان باشد.

د) حساسیت غذایی
واکنش هیجان انگیز بدن به یک نوع ماده و یا یک شرایط خاص را حساسیت می‌گویند. گاهی اوقات بدن نوزاد به یک ماده غذایی حساسیت نشان می‌دهد که یکی از علائم آن یبوست و یا اسهال شدید است.

ه) بیماری هیرشپرونگ
این بیماری که یک اختلال عصبی - عملکردی است در ناحیه شکم اتفاق می‌افتد و در جریان آن تمام یا قسمتی از روده بزرگ یا قسمت‌های اولیه دستگاه گوارش به دلیل نداشتن اعصاب دچار اختلال در عمل دفع می‌شوند.

در انتهای روده، چون بافت‌های عصبی وجود ندارد در نتیجه مدفوع جمع می‌شود و این قسمت به طور مزمن گشاد و بزرگ می‌شود. این بیماری شایع‌ترین علت مسدود شدن دستگاه گوارش در نوزادان است.

راه درمان یبوست در نوزادان چیست؟
علل و درمان یبوست در نوزادن
پا‌های او را بالا بیاورید و مثل رکاب زدن دوچرخه حرکت دهید. این حرکات عملکرد روده را بهتر و بهتر می‌کند

۱- ماساژ دادن
ماساژ شکم کودک به بهبود ترشح آنزیم‌ها در روده کمک می‌کند. به آرامی و با کف دست شکم کودک را ماساژ دهید و خیلی خیلی کم فشار دهد.

۲- ورزش کردن
کودک خود را به تحرک وادار کنید. اگر نوزادتان روی زمین خود را می‌کشد و یا چهار دست و پا می‌رود، کاری کنید که این فعالیت‌ها بیشتر شوند. با او بازی کنید و یا اینکه پا‌های او را بالا بیاورید و مثل رکاب زدن دوچرخه حرکت دهید. این حرکات عملکرد روده را بهتر و بهتر می‌کند.

۳- خوردن سبزیجات، میوه، فیبر
اگر تغذیه تکمیلی را برای نوزاد شروع کرده‌اید، حتما و حتما سبزیجات و میوه و فیبر را در وعده‌های غذایی او بگنجانید. از دادن برنج و یا موز به نوزاد بپرهیزید، چون باعث خشک شدن مدفوع می‌شوند.

۴- نوشیدن مایعات به اندازه کافی
اطمینان پیدا کنید که نوزادتان در طول روز به اندازه کافی آب و شیر خورده است. دقت کنید اگر حواستان به این مورد نباشد غذا در معده کودک خشک می‌شود و عمل دفع را برایش سخت و دردناک می‌کند.

حرف آخر
علت یبوست در نوزادان می‌تواند بسیار متنوع و متغیر باشد. اگر این بیماری را در کودک خود بیشتر از ۲ یا ۳ روز مشاهده کردید حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
منبع: steptohealth
ترجمه: فرادید
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید